Consiliul de Ministri de la Roma pregateste pana la sfarsitul acestei luni un nou decret, care sa-l inlocuieasca pe cel privind expulzarile - intens criticat de opinia publica.

La Bucuresti, ministrul italian al muncii, Paolo Ferrero, a declarat ca noul decret tine cont de o serie de amendamente la cel vechi aduse de parlamentul italian, dar si de criticile organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

Ministrul italian al muncii Paolo Ferrero s-a rezumat la a promite ca viitorul decret va fi in acord cu directiva privind libera circulatie.

Criticii au spus ca vechiul decret intra in contradictie cu directiva europeana.

Paolo Ferrero insista insa ca aceasta nu inseamna ca expulzarile care s-au facut pe baza vechiului decret nu ar fi fost legale.

Ordinea publica nu va pune in nici un caz in discutie libera circulatie

Ministrul muncii din Italia, Paolo Ferrero

"Cred ca s-au facut cateva sute de expulzari, doua sute cel mult. Aceasta inseamna ca ministerul de interne a gestionat cu atentie decretul. S-au respectat regulile. Nu s-a interpretat exhaustiv decretul, ci foarte riguros", a declarat oficialul italian.

Vechiul decret, abrogat acum, permitea expulzarea imediata, fara dreptul la apel in justitie in termen de o luna de zile, prevazut de directiva europeana.

Ministrul italian al muncii mai da cateva indicii privind urmatorul decret: expulzarile se vor face doar pe criterii individuale, nu de rasa, etnie sau nationalitate.

De asemenea, se va judeca fiecare caz individual, cum cere directiva europeana.

Ca pana acum, tinta vor fi delincventii, cei cu dosare penale, care ar putea pune in pericol ordinea publica.

Paolo Ferrero a subliniat insa ca "ordinea publica nu va pune in nici un caz in discutie libera circulatie".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.