Potrivit Ziua, ceremonia de predare de catre Marea Britanie a controlului provinciei Basra catre Guvernul irakian a inceput la scurt timp dupa ora 08.00 GMT (10.00, ora Romaniei). Ceremonia, desfasurata la baza aeriana britanica de pe aeroportul din orasul Basra, a fost deschisa prin lecturarea unor versete din Coran si printr-un discurs al lui Mouaffak al-Roubaie, consilierul irakian pentru securitate nationala.

"Astazi ne aflam in fata unei jonctiuni istorice si a unei zi speciale, una dintre cele mai importante din istoria moderna a provinciei Basra", a declarat guvernatorul provincial Mohammed Mosbah al-Waeli.

Basra este ultima din cele patru provincii situate in sudul extrem al Irakului care trec in controlul irakienilor, dupa ce trupele britanice le-au predat responsabilitatea pentru provinciile Mouthanna, Zi Qar si Missane.

Citeste si:

Odata cu preluarea controlului asupra provinciei Basra, foarte bogata in petrol, irakienii se afla in fata celui mai important test de pana acum privind mentinerea pacii intr-o regiune fara ajutorul SUA sau al aliatilor, informeaza EVZ.

Comandantul britanic Graham Binns, care a semnat acordul de transfer, a declarat insa ca fortele irakiene de securitate sunt pregatite pentru aceasta misiune. Basra, care numara o populatie de 2,6 milioane de locuitori, majoritatea siiti, este a noua dintre cele 18 provincii existente in Irak in care responsabilitatea pentru securitate revine fortelor irakiene.