In capul listei figureaza liderul cubanez Fidel Castro Ruz, cu 48 de ani de exercitare a functiei supreme. El ramane, in continuare, pe pozitii, dupa ce in 2003 fusese re-re-re...ales, cu suta la suta din voturile Adunarii Nationale. La o varsta venerabila si cu sanatatea greu incercata, El Lider Maxino si-a anuntat intentia de a candida si la viitoarele alegeri.

Il secondeaza Omar Bongo, presedinte (de 39 de ani) al Republicii Gabon. Mai modest, la ultimele alegeri el a intrunit doar 79,2 la suta din sufragiile exprimate ale alegatorilor. Este drept ca, la respectivele alegeri, membrii fortelor de securitate au votat cu doua zile inainte de restul cetatenilor.

Pe locul al treilea Ali Abdullah Saleh, presedinele Yemenului, cu 29 de ani in functia suprema. Instalat la putere printr-o lovitura militara, a devenit si presedinte ales in 2006 (cu 77,2 la suta).

Presedintele Republicii Maldive, Maumoon Abdul Gayoom, exercita functia de sef al statului de 28 de ani, ultima data fiind reales cu 90,3 la suta din voturi. Maldive - declara presedintele - este o tara cu o “democratie limitata”.

Pe locul al cincilea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, presedintele Republicii Guineea Ecuatoriala, cu o vechime in functie tot de 28 de ani. Si el, la baza, militar, a ajuns la putere inlaturandu-si unchiul de la presedintie, tot printr-o lovitura de stat.

De prisos sa mai remarcam ca, dupa niciun criteriu, statele cu asemenea presedinti longevivi nu au parte de democratie, decat - vorba unuia dintre ei - in cel mai fericit caz “limitata”.