Liderii statelor bogate in petrol i-au acoperit pe Dick Cheney si Condoleezza Rice cu aur si diamante, in timp ce responsabilii din nordul Europei i-au oferit presedintelui american George W. Bush un tricou de ciclist pe care este scris numele sau, relateaza NewsIn.

Aceste cadouri apar pe lista darurilor oferite in 2006 responsabililor administratiei de catre persoane din lumea intreaga.

Aceasta lista a fost recent publicata si arata ca persoanele primite de Bush pareau doritoare sa-l vada pe presedintele american meditand asupra "celor sapte pacate sociale", asa cum le-a numit Gandhi, in timp ce asculta Mozart si fumeaza un trabuc. Asta chiar daca Bush este nefumator.

Un parlamentar indian, Nirmal Deshpande, i-a oferit lui Bush probabil cel mai ieftin cadou inregistrat vreodata oficial de Departamentul de Stat: un document estimat la sapte dolari, un dolar pentru fiecare dintre "pacatele sociale". Acestea sunt "politica fara principii", "averea fara munca", "placerea fara constiinta", "cunoasterea fara caracter", "comertul fara moralitate", "stiinta fara umanitate" si "cultul fara sacrificiu".

Responsabilii veniti din tari in care ciclismul este foarte apreciat - premierul belgian, cel danez si secretarul general al NATO - par sa se fi inteles in 2006 sa-i reinnoiasca garderoba sportiva lui Bush. Premierul belgian i-a oferit un tricou si pantaloni cu drapelul Belgiei, al Statelor Unite si cu numele lui Bush.

Fara indoiala doritor sa-si menajeze prietenul, fostul premier nipon Junichiro Koizumi a preferat o bicicleta eletrica, pe care presedintele o poate folosi ascultand in acelasi timp CD-urile lui Elvis Presley.

In aceasta adevarata "pestera a lui Ali Baba" mai figureaza un ceas Cartier din aur alb de 18 carate, cu curea din piele de crocodil, estimat la 11.000 de dolari si oferit de fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra.

Insa acest ceas este o nimica toata fata de cel pentru vicepresedintele Dick Cheney, oferit de liderul Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, si estimat la 25.300 de dolari. Insa chiar si acest dar paleste in fata celor oferite de regele Arabiei Saudite, mare prieten al Statelor Unite. Sotia lui Cheney a primit o diadema din aur alb, safire si diamante, evaluata la 45.000 de dolari, fiica vicepresedintelui a primit o alta, de 55.000 de dolari, din aur alb, rubine si diamante. Rice a primit de la regele Abdallah doua diademe, de 20.000, respectiv 12.000 de dolari.

Asa cum se obisnuieste, Cheney, cunoscut pentru legaturile sale cu lumea petroliera si pentru averea personala, precum si Rice au predat toate cadourile serviciilor americane. Si Bush a renuntat la aproape tot, inclusiv la tricoul de ciclist si la lista cu cele "sapte pacate sociale". Totusi a pastrat o autobiografie a lui Gandhi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.