Dupa mai bine de doua luni de la alegerile legislative din 30 ianuarie, Parlamentul si-a ales, in sfarsit, presedintele - sunnitul Hajem Al Hassani (215 voturi din 241). Hassan, 51 de ani, este originar din Kirkuk, nordul tarii, si este licentiat al Universitatii din Connecticut. A condus o companie de investitii la Los Angeles, a fost purtator de cuvant al Partidului islamic irakian, iar in 2004 a devenit ministru al industriei in guvernul lui Iyad Allawi. Vicepresedintii Parlamentului irakian sunt siitul Hussein Charistani, un cercetator nuclear arestat de Saddam Hussein, si kurdul Aref Tayfur, seful Partidului Democrat al Kurdistanului. Imediat dupa ce si-a preluat functia, Hajem Al Hassani a anuntat ca alegerea Consiliului prezidential - cea mai inalta instanta a statului irakian - se va face miercuri (maine, n.r.).

Consiliul prezidential, compus din seful statului si doi vice-presedinti, trebuie ales, in conformitate cu legea fundamentala irakiana, cu doua-treimi din voturi. Consiliul va conduce tara in perioada de tranzitie, care, in principiu, va dura pana la sfarsitul anului in curs. Aceasta instanta trebuie sa aleaga in unanimitate primul-ministru si guvernul, pe baza recomandarilor premierului. Pentru functia de premier, candidatul favorit este Ibrahim Jaafari, iar pentru postul de sef al statului, candidatura cea mai valida este a kurdului Jalal Talabani. Situatia ramane complexa pe frontul sunnit, unde s-au desemnat trei candidati la functia suprema in stat - actualul presedinte, Ghazi Al Yawar, Adnan Pachachi si un descendent al familiei regale, Sherif Ali, seful Partidului Monarhia Constitutionala.

Asociatia clericilor musulmani, prin intermediul unuia dintre cei mai autoritari exponenti ai sai, Sheik Hareth Al Dhari, a lansat zilele trecute prima tentativa de dialog intre sunnitii pro si contra-americani. "Cerem tuturor oamenilor intelepti, a declarat Al Dhari, sa sfatuiasca Administratia americana sa paraseasca Irakul si sa evite, astfel, atata varsare de sange si atatea suferinte de ambele parti". Asociatia Clericilor Musulmani considera ilegitim guvernul in curs de constituire si procesul constitutional organizat de Statele Unite si cere o data pentru retragerea trupelor aliate din Irak


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.