Cu o larga majoritate, parlamentarii moldoveni l-au votat pe Vladimir Voronin presedinte al Republicii Moldova inca patru ani * Opozitia crestin-democrata a facut pactul cu diavolul si a votat si ea pentru Voronin

Comunistul Vladimir Voronin a fost reales ieri dupa-amiaza in functia de presedinte al Republicii Moldova, transmite agentia FLUX. Voronin a obtinut 75 de voturi din partea parlamentarilor noului Legislativ, cu 14 voturi mai mult decat minimul de 61 de voturi necesare pentru alegerea presedintelui. Pentru liderul comunist au votat toti deputatii Partidului Comunistilor (majoritari in Legislativul de la Chisinau), dar si cei ai Partidului Popular Crestin Democrat, desi acestia promisesera in campania electorala ca nu se vor alia cu Vladmir Voronin.

De asemenea, Vladimir Voronin a beneficiat de voturile deputatilor Partidului Democrat si ai Partidului Social Liberal, ambele formatiuni dezertand din tabara Blocului "Moldova Democrata", pe ale carei liste au acces in Parlament in alegerile de luna trecuta. Practic, BMD s-a destramat in urma iesirii PD si PSL din aceasta alianta. De altfel, cei 23 de deputati ai Aliantei "Moldova Noastra" (ce a mai ramas din BMD) nici nu au participat la alegerea presedintelui, iar numarul total de buletine de vot exprimate ieri in Parlament a fost de 78, informeaza agentia FLUX. Pentru contracandidatul lui Vladimir Voronin la postul de presedinte al statului moldovenesc, Gheorghe Duca, a votat un singur deputat.

In urmatoarele zile, dupa investirea lui Vladimir Voronin in cel de-al doilea mandat, acesta va forma Guvernul. Desi pentru aprobarea Guvernului este nevoie de mai putine voturi in Parlament decat pentru aprobarea presedintelui, este posibil ca negocierile intre cele patru formatiuni pentru stabilirea portofoliilor sa intarzie semnificativ acest vot.

Solemne promisiuni europene

In contextul realegerii sale ca presedinte al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin si-a prezentat ieri in plenul Parlamentului din Chisinau prioritatile noului sau mandat. Voronin a vorbit despre realizarea Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana. El a declarat ca integrarea europeana trebuie privita nu ca un slogan politic, ci ca un proces ireversibil, consecvent si firesc, planul de actiuni Republica Moldova-UE fiind doar partea vizibila a acestui proces. Potrivit lui Vladimir Voronin, toate transformarile trebuie privite prin prisma corespunderii lor atat standardelor de la Copenhaga, cat si spiritului valorilor europene.

Problema Transnistria, anuntata ca prioritate
Pe de alta parte, Vladimir Voronin a spus ca integrarea europeana este de neconceput fara realizarea integritatii teritoriale a Moldovei.

"Izbavirea locuitorilor Transnistriei de samavolnicia de factura medievala trebuie sa aiba loc numai prin sustinerea energica a procesului de democratizare a acestei regiuni, prin eliminarea situatiei in care locuitorii Transnistriei au ajuns ostaticii unor jocuri geopolitice artificiale si absurde. Pentru noi, este important ca Federatia Rusa sa-si evacueze contingentul sau militar", a cerut Voronin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.