In cadrul summitului de sambata de la Lisabona, liderii europeni si cei africani au semnat o strategie comuna care nu a fost lipsita de divergente.

O megastrategie, opt parteneriate prioritare si un termen-limita de trei ani pentru aplicarea lor - acesta este rezultatul summitului UE-Africa ce s-a incheiat ieri la Lisabona, informeaza Roamania Libera.

Intalnirea a fost boicotata de premierul Marii Britanii, Gordon Brown, care a refuzat sa se aseze la a ceeasi masa de negocieri cu presedintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe.

Adevarul informeaza ca nici liderii europeni nu au afisat o simpatie pentru Mugabe, cancelarul german Angela Merkel l-a acuzat pe presedintele din Zimbabwe ca „pateaza imaginea" noii Africi si a declarat ca „situatia din Zimbabwe ne afecteaza pe toti, atat in Europa, cat si in Africa"

Nici presedintele frantei nu s-a lasat mai prejos declarand ca ca nu a dat mana cu Mugabe si ca nici nu s-a gandit sa discute cu el, iar premierul danez Anders Fogh Rasmussen l-a numit pe liderul de la Harare „bandit"

Prezent la summit presedintele Roamaniei, Traina Basescu, a promis ca anul viitor va fi alocat aproape un milion de euro pentru 120 de burse oferite tinerilor din Africa si ca Romania va creste, treptat, asistenta pentru educatie alocata statelor africane, informeaza Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.