Dupa noua ani de putere absoluta, liderul de la Caracas a pierdut primul pariu. Alegatorii i-au dat un avertisment presedintelui considerat „salvatorul saracilor"

Nu exista dictatura care sa reziste fortei unui referendum, iar ceea ce s-a intamplat in Venezuela nu a fost o exceptie. Hugo Chavez i-a intrebat pe venezueleni daca vor sa le fie vesnic sef, iar raspunsul a fost nu. Pana nu de mult entuziasmati de politica liderului de la Caracas, venezuelenii se simt acum pacaliti si din ce in ce mai putin increzatori in proiectele "marete" promovate de invincibilul Chavez.

La fiecare scrutin organizat in ultimii noua ani, locuitorii cartierelor sarace din Caracas l-au sustinut masiv pe presedintele venezuelean. Entuziasmul s-a stins insa la referendumul asupra unei reforme controversate a Constitutiei. „Am votat intotdeauna pentru Chavez, pentru ca a facut multe pentru saraci. Dar so¬cialism? Nu, mutumesc.

Ceea ce este al meu este al meu", afirma Alejandro Sanchez, in varsta de 27 de ani, vanzator ambulant intr-o subur¬bie mizera a Caracasului. Aceeasi atmosfera de indoiala fata de presedintele Venezuelei s-a instalat si in cartierele din orasul Pedrera, unul dintre bastioanele „chavismului", in c¬are s-au pompat la greu petrodolari. „In urma cu pa¬tru ani, era imposibil sa pui piciorul aici cu opinii critice la adresa lui Chavez", explica Jesus Torrealba, jurnalist si fost lider al opozitiei venezuelene.

Realizator al unei emisiuni transmise de cunoscutul post de radio din Caracas, Torrealba a ajuns acum fara probleme in mijlocul locuitorilor din suburbii. „E un spectacol dezolant. Oamenii traiesc in case care se aseamana cu acelea din lemn pentru papusi", povesteste ziaristul, citat de Courrier International.

Lucio Colmenares lucreaza la repararea drumurilor din zona, dar profita de prezenta cunoscutului ziarist si isi face auzite nemutumirile. „Guvernul se preocupa numai de politica, nu se arata deloc interesat de realitate", afirma el. Iar Lucio nu este sing urul care protesteaza fata de politica lui Chavez.

Casele din car¬¬tierele ora¬su¬¬lui Pedrera sunt din ce in ce mai sara¬ca¬¬cioa¬se, iar oa¬¬menii se plang fara incetare. Daca in decembrie anul trecut, cand Chavez a candidat pentru un nou mandat, ei credeau ca presedintele nu este la curent cu situatia din suburbie, acum s-au inmutit vocile care spun: "Chavez ne-a tradat''.

Socialismul bolivarian este unul de consum

Ca si alte puteri petroliere, Venezuela a cunoscut in decursul secolului XX o situatie paradoxala: prezenta la putere a unor lideri bogati, dar complet rupti de populatia saraca. In cei noua ani de revolutie bolivariana, ceva s-a schimbat: saracii, care odinioara nu participau la viata politica, au cactori de prim rang. Atitudinea lor a devenit mandra si sfidatoare, nu supusa ca altadata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.