Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa nu a reusit sa adopte o pozitie comuna in chestiunea conflictului nistrean la reuniunea ministeriala de la Madrid.

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, si-a exprimat in discursul de incheiere dezamagirea ca pentru a cincea oara consecutiv OSCE nu ajunge la un consens.

"Din cauza pozitiei unui singur stat, nu s-a reusit convenirea asupra pasilor de urmat in vederea avansarii substantiale in procesul de solutionare a problemei transnistrene," se spune in comunicatul MAEIE.

Fara a mentiona pe nume statul, este clar ca ministrul Stratan se refera la Federatia Rusa.

"A fost mentionat ca Republica Moldova ramane determinata sa solutioneze conflictul in baza respectului pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statului."

"Avand in vedere obiectivul central al avansarii procesului de solutionare politica a conflictului, toti actorii implicati, in special reprezentantii Tiraspolului, au fost chemati sa reia fara preconditii negocierile in formatul '5+2'," se mai spune in comunicat.

Comunicatul face referire si la nerespecatrea de catre Moscova a angajamentului de a-si rertage trupele de pe teritoriul Georgiei si Moldovei.

"A fost reiterat faptul ca retragerea neconditionata si in totalitate a fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru ratificarea de catre Parlamentul Moldovei a Tratatului FACE Adaptat," se spune in comunicatul MAEIE.

Reuniunea ministeriala a coincis cu promulgarea de catre presedintele Vladimir Putin a legii prin care Rusia isi suspenda participarea la tratatul FACE, care limita armamentele conventionale in Europa.semnat in 1990.

tarile NATO nu au ratificat tratatul modificat in 1999, deoarece Rusia nu si-a retras trupele din Georgia si Moldova.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.