In Marea Britanie, premierul Gordon Brown este nevoit sa raspunda la un tir de intrebari privitoare la felul in care partidul sau, laburist, a primit bani de la un om de afaceri.

Se pare ca omul de afaceri, pe nume David Abrahams, ar fi facut donatii partidului prin intermediari.

In Marea Britanie, exista legi, adoptate sub guvernarea Blair, care spun ca felul in care este finantat un partid trebuie sa fie transparent.

Dar modul in care David Abrahamas a donat bani partidului laburist a fost complet netransparent.

Donatiile au fost facute prin intermediul altor patru persoane, astfel ca numele omului de afaceri sa nu devina public.

David Abrahamas, antreprenor in domeniul imobiliar, a declarat ca a dorit sa evite astfel publicitatea.

Se pare ca, pe parcursul ultimilor patru ani, au fost astfel donati partidului laburist peste 650 de mii de lire.

Secretarul general al laburistilor, Peter Watt, si-a dat deja demisia, dar premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a dat asigurari ca nu a stiut de acest aranjament.

"Ce s-a intamplat este de neacceptat si trebuie sa fie investigat de urgenta. Partidul Laburist a initiat doua anchete interne. De asemenea, comisia electorala va investiga acest caz. Sunt hotarat sa ma asigur ca sursele de finantare a partidului sunt corecte."

Pentru David Cameron, liderul principalului partid de opozitie, cel conservator, acest caz a fost un nou prilej de a critica guvernul.

"Avem acest guvern de 155 de zile. Am avut dezastru dupa dezastru. O criza bancara, apoi jumatate dintre datele personale ale populatiei au fost ratacite fiindca au fost trimise cu posta, iar acum avem aceasta situatie."
"Sunt semne de intrebare cu privire la integritatea primul ministru, a continuat David Cameron, iar oamenii se intreaba pe buna dreptate daca acest om e potrivit pentru aceasta slujba."

Criticile formulate de liderul opozitiei britanice au starnit insa la randul lor reactii in Partidul Laburist.

Tony Wright, parlamentar laburist, a declarat ca atacurile lui David Cameron au mers prea departe si ca domnul Brown nu poate fi acuzat de lipsa de integritate deoarece nu exista nici o dovada ca Gordon Brown ar fi avut stiinta despre aceste donatii facute partidului sau.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.