Recent, un tribunal din Riad a emis o sentinta inimaginabila pentru mentalitatea si legile europene, dar in conformitate cu legea islamica: 200 de lovituri de bici pentru o femeie surprinsa in compania unui barbat care nu face parte din familia ei. Arabia Saudita oscileaza inca intre traditie si nevoia de adaptare la valorile modernitatii.

Restrictiile ce afecteaza viata de zi cu zi a femeilor saudite isi au obarsia in faptul ca aceasta tara (unde se afla cele doua locuri sfinte ale Islamului, Mecca si Medina) este dominata, din punct de vedere al mentalitatilor si credintelor religioase, de ceea ce se cheama "wahhabism", adica o interpretare ceva mai rigida a Coranului.

Cea mai importanta restrictie se refera la faptul ca o femeie nu are dreptul sa se gaseasca in compania unui barbat care nu ii este ruda apropiata: tata, frate, bunic sot sau fiu. O alta ingradire sociala: indiferent de varsta ei, o saudita nu-si poate obtine pasaportul decat in prezenta unui "mahram" (paznic sau tutore), care este fie sotul ei, fie, daca e vorba de o celibatara sau vaduva, de un membru apropiat din familie.