Saptamana trecuta OSCE anuntase ca renunta sa trimita observatori din cauza ca Moscova a impus conditii extrem de dure celor 70 de emisari, practic refuzandu-le viza de intrare.

Prin traditie, o echipa de experti OSCE soseste cu trei sau patru saptamani inainte de alegeri in tara respectiva ca sa pregateasca terenul pentru misiunea de observatori, concentrandu-se asupra campaniei electorale.

Echipa, de la Biroul OSCE pentru Institutiile Democratice si Drepturile Omului planuia sa vina la Moscova la 7 noiembrie dar acum nu va mai lua parte la misiune.

Directorul biroului Christian Strohal a declarat ca nu a primit o singura viza pentru experti.

Organizatia a afirmat insa acum ca un grup de circa 40 de parlamentari se va duce totusi in Rusia.

Parlamentarii vor sosi cu trei zile inaintea alegerilor si-si vor prezenta raportul la o zi dupa scrutin.

Vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE Kimmo Kiljunen recunoaste ca raportul nu va fi atat de cuprinzator ca cel precedent.

Citeste si:

La alegerile parlamentare din 2003 din Rusia au fost prezenti 450 de observatori OSCE. Comisia Electorala Centrala a Rusiei se aratase uimita saptamana trecuta de decizia biroului pentru Institutiile democratice si drepturile omului de a renunta la misiunea de observatori si a respins acuzatiile de obstructie, calificandu-le nefondate.

In schimb a decis sa trimita invitatiile neonorate altor organizatii printre care Consiliul Europei.

Dupa o vizita in Rusia la inceputul lunii, o delegatie a Consiliului si-a exprimat increderea ca alegerile vor fi libere dar si preocuparea fata de "ceea ce pare a fi un control aproape total al statului asupra mass media electronica".

Intre timp, fostul prim ministru al Rusiei Mihail Kasianov a declarat ca restul lumii nu ar trebui sa recunoasca rezultatele alegerilor.

Aflat la Londra, Kasianov a spus ca noile reguli care limiteaza activitatea partidelor de opozitie, restrictiile impuse mass media si inaltul prag electoral, 7% necesar intrarii in parlament impiedica alegerile sa fie considerate libere si echitabile.

El l-a acuzat pe presedintele Putin ca a facut in toamna anului 2004 o cotitura brusca pe drumul spre democratie, indepartandu-se de acest obiectiv si ca a introdus spiritul KGB pe care majoritatea rusilor nu-l sprijina.

Kasianov si-a exprimat speranta ca opozitia va putea cadea de acord asupra unui candidat comun in alegerile prezidentiale din martie care sa lupte impotriva candidatului pe care il va propune Kremlinul.