Liderul nazist Adolf Hitler era o persoana ranchiunoasa, intoleranta fata de criticii sai, dispretuitoare, razbunatoare si cu tendinte homosexuale.

Cel putin asa demonstreaza profilul psihologic al liderului hitlerist, realizat de psihiatrul Henry Murray in 1943 si facut public de curand de Universitatea Cornell din New York. Portretul lui Hitler a fost realizat la cererea Biroului de Servicii Strategice (OSS) - predecesorul cunoscutului serviciu american de informatii CIA, pentru a-i ajuta pe aliati sa inteleaga comportamentul Fhrer-ului.

Studiul "Analiza personalitatii lui Adolf Hitler cu previziuni asupra comportamentului sau viitor si sugestii privind negocierile cu el acum si dupa predarea trupelor germane" are 250 de pagini si este printre primele analize de acest fel ale sefului nazist. Este de remarcat faptul ca psihanaliza lui Murray a fost elaborata de la distanta, bazandu-se pe informatii privind istoricul scolar si militar al lui Hitler, informatii preluate din presa si din filmele realizate despre acesta, date primite de la OSS si informatii din scrierile Fhrer-ului si ale biografilor sai.

SINUCIDERE PREVAZUTA

Profilul facut de Murray liderului nazist "prezicea" sinuciderea acestuia in cazul in care avea sa piarda razboiul. Conform analizei psihologice, liderul nazist era incapabil sa accepte glumele pe care, de altfel, le intelegea foarte greu - a relatat cotidianul spaniol El Mundo. In plus, Fhrer-ul avea puternice tendinte criminale, era extrem de perseverent si facuse un adevarat cult pentru propria persoana, avand o incredere oarba in el insusi.

HOMOSEXUALITATE REPRIMATA

Murray afirma ca in comportamentul lui Hitler exista o puternica latura feminina. Avea multe slabiciuni, nu facuse niciodata lucruri cu propriile lui maini, nu a practicat vreun sport, iar ca soldat era "exasperant de supus". Din punct de vedere sexual, Hitler a avut tendinte masochiste si si-a reprimat tendintele homosexuale. Despre crimele comise, Hitler le-a pus la cale ca urmare a dispretului pe care-l resimteau fata de propriile slabiciuni si drept razbunare pentru abuzurile suferite in copilarie. Conform diagnosticului lui Murray, liderul nazist suferea de nevroza, paranoia, isterie si schizofrenie, pe langa multe alte afectiuni psihice.