Statele Unite au afirmat joi, ca vor cere ONU sa adopte noi sanctiuni impotriva Iranului, dupa raportul AIEA care a aratat ca aceasta tara "continua sa sfideze" comunitatea internationala prin programul sau nuclear, informeaza NewsIn.

"Acest raport arata din pacate clar ca Iranul nu pare sa fie interesat sa coopereze cu restul lumii", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino cu referire la raportul AIEA.

"Acest raport arata ca Iranul continua sa sfideze comunitatea internationala si doua rezolutii unanime ale Consiliului de Securitate", a declarat oficialul american.

"Statele Unite vor coopera cu partenerii lor din Consiliul de Securitate al ONU si Germania, pentru ca ne indreptam spre o a treia serie de sanctiuni ale Consiliului de Securitate", a spus Perino.

Iranul a facut "progrese substantiale", a dezvaluit natura si amploarea programului sau nuclear controversat, dar acestea raman insuficiente, a afirmat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in raportul publicat ieri.

"Totusi cooperarea a fost mai degraba reactiva decat dinamica", considera AIEA, care regreta ca Teheranul nu are suficienta initiativa.

Iranul este suspectat de comunitatea internationala ca urmareste sa obtina arme nucleare, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatii care insa sunt negate cu vehementa la Teheran.

Raportul AIEA este important, deoarece mai multe tari au refuzat sa ia in discutie o noua serie de sanctiuni impotriva Iranului inainte de aceasta evaluare, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.