Saptamana viitoare, noul parlament al Republicii Moldova urmeaza sa aleaga viitorul sef al statului. S-au inscris doi pretendenti, inclusiv actualul titular al functiei, liderul comunistilor, Vladimir Voronin. Opozitia - crestin-democratii lui Iurie Rosca si Blocul "Moldova suverana" (BMD), condus de Serafim Urechean - nu a propus candidaturi. In schimb, a ridicat 22 de revendicari. Potrivit presei de la Chisinau, cererile au fost examinate, miercuri seara, la intrevederea presedintelui cu deputatii BMD. Dintre pretentiile formulate se evidentiaza denuntarea acordului din 1992 dintre Moldova si Rusia privind reglementarea crizei de pe Nistru, scoaterea in afara legii a trupelor militare rusesti dislocate in

Transnistria si inlocuirea acestui contingent cu o forta internationala de mentinere a pacii. In plus, opozitia a cerut schimbarea, in articolul 13 al Constitutiei tarii, a denumirii "limba moldoveneasca" cu "limba romana", precum si accesul la arhivele serviciilor speciale. Pe acest fundal, gigantul rus al gazelor naturale, Gazprom, nu a exclus posibilitatea ca, incepand cu 2006, sa aplice, in relatiile comerciale cu Chisinaul, sistemul european de tarifare a acestui combustibil.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.