In numele dragostei de patrie si al „adevaratei“ democratii, liderul Pakistanului calca pe Constitutie si pe drepturile civile.

Simbata trecuta, presedintele pakistanez Pervez Musharraf declara stare de urgenta, suspendind Constitutia, intrerupind emisiunile de televizune si ordonind peste 1.500 de arestari la domiciliu. Proaspat reales, Musharraf se teme ca va fi obligat de Curtea Constitutionala sa renunte la uniforma de general in conditiile in care vrea sa fie confirmat ca sef al statului. Motivele oficiale ale masurilor sale sint sporirea amenintatoare a atentatelor teroriste (peste 400 de pakistanezi au murit in ultimele cinci luni in urma unor atentate sinucigase), respectiv „interferentele“ judiciare, informeaza NewsIn. In spatele acestei decizii temporare se ascunde insa vointa de putere a lui Musharraf, care poarta uniforma militara de 45 de ani si se crede un lider innascut, predestinat sa-si salveze tara.

Musharraf se naste in vara anului 1943 la Delhi intr-o familie musulmana. Peste patru ani, familia viitorului presedinte pleaca in noul stat Pakistan, refugiindu-se din fata furiei extremistilor indieni. De statura mica, dar solid, Pervez este in centrul atentiei inca din copilarie, gratie abilitatilor sale fizice. Tovarasii sai de arme spun ca „nu exista nici un joc pe care sa nu-l fi putut practica“ si ca iesea cistigator chiar si in competitiile de lupta corp la corp, relateaza BBC. Pe de alta parte, in volumul sau de memorii, Pervez isi aminteste cum, copil fiind, s-a imbolnavit grav, cazind dintr-un arbore de mango. Experienta l-a marcat profund, fiind prima sa intilnire cu moartea. „Singurul lucru care-l sperie pe Musharraf sint arborii de mango, iar India are destui pentru a-l speria de moarte daca nu se poarta cum se cade“, ironiza cotidianul „India Time“ inainte de electoralele din aceasta toamna.

Liderul pakistanez isi incepe cariera militara in 1964. Initial comanda un regiment de artilerie alaturi de care lupta contra Indiei in 1965 si in 1971. In 1998 este numit sef al armatei de catre fostul prim-ministru Benazir Bhutto. „Eram cunoscut ca un bun conducator. Sint mindru sa spun ca tot timpul am fost iubit de soldatii aflati sub comanda mea“, scrie orgolios Musharraf in memoriile sale. In octombrie 1999, generalul ajunge in fruntea statului in urma unei lovituri de stat nesingeroase. Apoi va fi reales in doua rinduri, legitimitatea ultimei candidaturi fiindu-i pusa la indoiala de Curtea Suprema.

Conflictul dintre India si Pakistan, desfasurat in 1999 pe teritoriul Casmirului, este prilejul care-l propulseaza pe generalul Musharraf in fruntea statului. In timpul luptelor apar tensiuni intre puterea civila si cea armata. Prim-ministrul de atunci, Nawaz Sharif, e acuzat ca nu sprijina actiunea militara. Musharraf apare regulat la televizor, cerind retragerea trupelor din Casmir. Conflictul dintre general si primul-ministru culmineaza in octombrie, cind Sharif il demite pe Pervez, plecat peste hotare. Reactia sa e prompta: aflat in avionul care il aducea acasa din Sri Lanka, Musharraf isi organizeaza trupele si imediat ce aterizeaza pune mina pe putere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.