Potrivit unui raport recent, in China exista peste 100 de persoane cu averi de peste un miliard de dolari.

China a urcat pe locul doi in topul tarilor cu cei mai multi miliardari din lume. Daca anul trecut, in statul comunist existau doar 15 persoane cu averi estimate la peste un miliard de dolari, anul acesta numarul lor depaseste 100. Cel putin asa reiese din celebrul raport Hurun, realizat si publicat de Rupert Hoogewerf. (Revista americana „Forbes“ a contabilizat, pina acum, doar 66.) Pe prima pozitie in aceasta ierarhie se claseaza in continuare SUA, cu 415 miliardari oficiali.

Bogatasii chinezi se deosebesc foarte mult de cei americani. Daca magnatii Statelor Unite sint celebri in intreaga lume, cei din China prefera anonimatul. „Au tendinta sa-si ascunda miliardele, uneori prin intermediul unor operatiuni financiare peste Ocean“, spun unii prieteni ai chinezilor instariti. Intr-o tara comunista, in care venitul mediu pe cap de locuitor e mai mic de 1.000 de dolari pe an, o avere fabuloasa ii poate crea proprietarului o multime de probleme. De multe ori, oamenii ajunsi pe lista persoanelor foarte bogate au fost tintele unor anchete tendentioase privind evaziunea fiscala sau coruptia. Acesta este si motivul pentru care cei mai multi chinezi cu bani fug de celebritate.

Dintre toti miliardarii cunoscuti ai Chinei, unul singur a fost de acord sa dea un interviu. Este vorba de Jason Jiang, proprietarul companiei de publicitate Focus Media. Are doar 34 de ani, insa valoarea firmei sale e estimata la 1,1 miliarde de dolari. Jiang a crescut in Shanghai si a studiat literatura in facultate. Abia in timpul studentiei si-a descoperit pasiunea si aptitudinile pentru afaceri. In 1997, a fondat Focus Media, cu intentia de a plasa panouri publicitare in lifturi, in holurile blocurilor si chiar la coltul strazii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.