La alegerile legislative, partidul Rusia Unita, al actualului presedinte rus, reprezinta pentru rusi garantul renasterii puterii fostului imperiu rosu

In Rusia demareaza, maine, campania electorala pentru alegerile legislative din 2 decembrie, fiind de asteptat ca scrutinul sa ia forma unui plebiscit pentru presedintele Vladimir Putin, al carui succesor la sefia Kremlinului va fi stabilit in martie 2008.

Cu o luna inaintea legislativor, atmosfera electorala din Rusia se dovedeste destul de monotona, in conditiile in care nu mai e un secret ca jocurile scrutinului sunt deja facute, mai ales dupa ce Putin a anuntat, la 1 octombrie, ca va conduce lista de candidati ai partidului de guvernamant Rusia Unita. Conform unui recent sondaj de opinie, citat de Rompres, Rusia Unita este creditata cu 67 la suta din voturi, fata de 17 la suta cat ar obtine comunistii, sase procente la care au sanse ultranationalistii lui Vladimir Jirinovski si doar patru procente la care poate spera formatiunea Rusia Dreapta, de orientare pro-Kremlin.

In paralel cu ampla mediatizare a candidatilor Rusiei Unite, zeci de mii de simpatizanti ai presedintelui au participat la manifestatii de sprijin organizate in ultimele zile in diferite orase din Rusia. De la decizia actualului sef al statului de a participa la alegerile legislative, "efectul Putin" s-a resimtit sub forma cresterii cotei de popularitate a formatiunii Rusia Unita, care se situa, anterior, la aproximativ 55 la suta, releva acelasi sondaj. Putin a promis ca va parasi Kremlinul in 2008, avertizand, insa, ca va ramane o persoana "influenta". Mai multi apropiati de-ai sai au sugerat ca acesta ar putea candida din nou pentru presedintie in 2012. Pentru cetatenii rusi, Putin reprezinta garantul stabilitatii si al refacerii puterii ruse, dupa socul resimtit la destramarea URSS si in timpul perioadei dificile corespunzatoare mandatelor fostului presedinte, Boris Eltin, marcata de o scadere economica si de criza financiara din 1998.

FSB vrea sa interzica bancurile cu Putin

Desi, la popularitatea de care se bucura, Putin n-ar avea nevoie de protectia excesiva a imaginii, in Rusia, probabil din exces de zel sau din puterea obisnuintei, Serviciul Federal de Securitate (FSB) recurge din nou la practicile predecesorului sau - KGB, temuta politie politica din perioada sovietica - si este gata sa interzica bancurile al caror personaj central este presedintele, au informat, ieri, agentiile de presa ruse. Scandalul legat de anecdotele care circula pe seama lui Vladimir Putin si a partidului Rusia Unita s-a declansat la Novosibirsk (Siberia meridionala). Directia FSB din aceasta regiune rusa a trimis Comisiei Electorale din teritoriu o scrisoare in care sesizeaza ca ofiterii sai operativi au depistat "incalcari flagrante ale legislatiei electorale". Concret, la 23 octombrie, persoane apropiate de staff-ul regional al Partidului Comunist au difuzat ziarul electoral "Pentru puterea poporului", care continea, in afara materialelor de propaganda, si sinteze foarte critice la adresa puterii actuale din Rusia, si mai multe bancuri despre Vladimir Putin, liderul ultranationalist rus Vladimir Jirinovski (care figureaza in bancuri sub porecla de "Jirik"), precum si despre lideri ai partidelor Rusia Unita si Rusia Justa (o excrescenta a partidului pro-Putin).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.