Saisprezece europeni au fost inculpati luni seara in Ciad, pentru rapire de minori, escrocherie sau complicitate, intr-o ancheta privitoare la tentativa de a transporta 103 copii africani spre Franta. Planul rapirii a fost elaborat de catre asociatia franceza Arche de Zo si de catre complici ai acesteia, informeaza NewsIn.

"Judecatorul de instructie a inculpat oficial noua francezi (membri ai asociatiei si trei jurnalisti) pentru rapire de minori in vederea compromiterii starii lor civile, precum si pentru escrocherie", a declarat un oficial din Parchet.

Sapte spanioli din echipajul avionului ce urma sa transporte copiii in Franta au fost inculpati pentru complicitate. In rapirea copiilor au fost implicati si doi cetateni ai Ciadului dar in cazul lor nu a fost data inca o sentinta finala.

Codul Penal al Republicii Ciad prevede pedepse cu munca fortata in cazul rapirii de minori, comenteaza NewsIn.

Persoanele inculpate au fost arestate joi in orasul Abeche, in timp ce francezii se pregateau sa imbarce copiii intr-un avion cu destinatia Franta.

La aflarea vestii despre rapirea celor 103 copii africani, presedintele Ciadului, Idriss Deby Itno s-a intrebat chiar daca respectivii copii nu ar fi urmat sa fie vanduti unor "ONG-uri pedofile" sau nu ar fi urmat sa fie ucisi pentru organe.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a condamnat "o operatiune ilegala si inacceptabila", in timp ce ambasadorul francez in Ciad, Bruno Foucher a anuntat ca francezii inculpati vor raspunde pentru faptele lor in Ciad. Spania a cerut insa respectarea prezumtiei de nevinovatie pentru cetatenii sai, implicati in acest caz.

Avocatul francez al asociatiei, Gilbert Collard a denuntat insa, "dimensiunea politica" a afacerii. Potrivit jurnalistului Antoine Glaser, specialist in relatii franco-africane, aceasta situatie il plaseaza pe Deby "in conditiile propice pentru obtinerea unei sustineri neconditionate din partea Frantei pentru propriul regim".

Totusi, presedintele Ciadului i-a garantat lui Sarkozy ca viitoarea desfasurare a unei forte europene in estul Ciadului, dorita de Paris, nu este in pericol.

Arche de Zoe a argumentat ca Parisul nu i-a interzis clar sa efectueze operatiunea si a spus ca intentiona sa salveze de la moarte orfani ai razboiului civil din Darfur, de la frontiera cu Ciadul.

Justitia franceza suspecteaza insa asociatia, ca a incercat sa serveasca drept intermediar ilegal in domeniul adoptiilor si a demarat o ancheta judiciara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.