Sub presiunea scandalurilor in lant declansate dupa descoperirea cazurilor de maltratare a prizonierilor irakieni, Pentagonul schimba modul de functionare a centrelor de detentie in care sint judecati teroristii.

Departamentul american al Apararii cauta metode pentru modificarea structurii tribunalelor militare speciale, mai ales a celor de la Guantanamo (Cuba), care judeca persoanele suspectate de acte de terorism, a anuntat un purtator de cuvint al Pentagonului. De altfel, unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este o reforma a inchisorii americane din Cuba, unde se afla peste 550 de prizonieri din aproximativ 20 de tari, suspectati ca ar avea legatura cu gruparea terorista Al-Qaeda. Modificarile propuse vizeaza recunoasterea si respectarea mai multor drepturi ale detinutilor, prin crearea unor posturi de judecator independent care sa conduca anchetele asupra prizonierilor, precum si prin eliminarea marturisirilor obtinute in urma torturii.

Autoritatile americane au fost supuse in ultima vreme unor presiuni tot mai puternice, in special dupa dezvaluirea actelor de tortura comise asupra prizonierilor din mai multe centre de detentie aflate in strainatate, in special cele amplasate pe teritoriul irakian. In acelasi timp, autoritatile trebuie sa imbunatateasca sistemul judiciar militar, dupa ce un judecator federal a suspendat, anul trecut, procesul lui Salim Hamdan, fost sofer al liderului retelei Al-Qaeda, Ossama bin Laden, desfasurat in fata unui tribunal special.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.