Pentru a forta UE sa accepte monopolul Gazprom, Rusia negociaza cu China si cu India.

Cu citeva zile inainte de summitul UE-Rusia din Portugalia, reprezentatul Comisiei Europene la Moscova, Marc Franco, a dat asigurari ca nici o companie ruseasca nu va fi privata de accesul pe piata europeana, insa monopolul Gazprom nu trebuie sa se astepte la un statut favorizat in Europa.

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, s-a deplasat ieri la Moscova pentru a tempera temerile Rusiei inainte de summitul UE-Rusia, care va debuta vineri in Portugalia. Cu toate acestea, un oficial al Ministerului de Externe rus a declarat, pentru Itar-Tass, ca Rusia nu va semna Carta energetic propusa de UE, „deoarece contine prevederi discriminatorii la adresa companiilor rusesti“.

Motivul disputei dintre UE si Rusia il constituie un proiect de lege europeana care interzice cumularea de catre o companie a productiei, transportului si vinzarii energiei. Oficialii rusi au considerat ca legea este indreptata impotriva Gazprom. La scurt timp dupa publicarea proiectului de lege, ministrul rus al Energiei a ripostat, declarind ca, „daca Europa va institui o cortina energetica, Rusia isi va largi cooperarea energetica, intorcindu-se catre tarile Asiei si ale Pacificului“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.