Otravirea lui Viktor Iuscenko de adversarii politici este din nou disputata. Un medic austriac sustine ca a fost amenintat cu moartea, pentru ca nu a confirmat povestea care a contribuit la victoria "revolutiei portocalii" din Ucraina.

Lothar Wicke, unul dintre medicii austrieci care l-au examinat in timpul campaniei electorale pe actualul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, sustine ca a fost amenintat cu moartea dupa ce a pus la indoiala varianta otravirii liderului "revolutiei portocalii", relateaza cotidianul britanic "The Telegraph.

Medicul afirma ca staff-ul electoral al lui Iuscenko a facut presiuni intense asupra conducerii clinicii Rudolfinerhaus pentru ca aceasta sa confirme otravirea cu dioxina, chiar daca dupa primele doua examinari nu existau indicii stiintifice care sa confirme diagnosticul. "Am fost implicat direct si pot sa va spun ca Institutul de Medicina Legala din Viena nu a gasit nici o urma de otrava in singele lui (al lui Iuscenko - n.n.). Daca nu exista urme in singe, atunci nu poate fi vorba de otravire", a declarat Wicke, care a precizat ca "diagnosticul falsificat" al otravirii "a fost sugerat" de Nikolai Korpan, un medic de origine ucraineana care il trata pe Iuscenko la Viena, desi nu lucra la Rudolfinerhaus.

Prietenii periculosi ai Ucrainei

Imediat dupa ce s-a opus confirmarii diagnosticului - Rudolfinerhaus a confirmat otravirea abia dupa ce Iuscenko a devenit presedinte si Wicke a fost concediat -, medicul a fost pus sub protectia politiei austriece pentru ca a primit amenintari cu moartea.

Wicke afirma ca a primit un telefon in care un barbat ce s-a recomandat drept "un prieten al Ucrainei" i-a cerut, intr-o engleza stricata, sa revina public asupra afirmatiei ca Iuscenko nu a fost otravit. Necunoscutul l-a avertizat totodata ca viata ii este in pericol.

In prezent, Lothar Wicke se afla in proces cu Rudolfinerhaus pentru ca, afirma el, dupa 25 de ani de munca in cadrul institutiei, a fost concediat abuziv pentru refuzul de a sustine varianta falsa a otravirii liderului "revolutiei portocalii".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.