Guvernul turc a lansat ieri un apel catre Camera Reprezentantilor din S.U.A. sa nu dea curs unui text "iresponsabil" care recunoaste genocidul armean, adoptat in comisie si care este "susceptibil sa puna in pericol" relatiile bilaterale.

Turcia dezaproba astfel, faptul ca S.U.A., prin Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, a recunoast ca genocid, uciderea in masa a armenilor de catre turcii otomani intre anii 1915-1917, informeaza BBC News.

Textul, a fost adoptat cu 27 de voturi pentru si 21 impotriva, si urmeaza sa fie prezentat camerei inferioare a legislativului pentru un posibil vot in plen.

"Speram in continuare ca va avea suficient bun-simt Camera Reprezentantilor pentru a nu face sa avanseze mai mult aceasta rezolutie. Aceasta rezolutie ar pune in pericol, intr-o perioada extrem de delicata, un parteneriat strategic dezvoltat de-a lungul anilor si relatiile cu o tara aliata si prietena ar fi o atitudine iresponsabila", se arata intr-un comunicat de presa al guvernului turc.

Presedintele turc Abdullah Gul a calificat drept "inacceptabil" textul, care ignora avertismentele repetate ale guvernului de la Ankara si ale presedintelui George W. Bush. Presedintele american a incercat sa mobilizeze intregul guvern impotriva rezolutiei, de teama ca Annkara isi va limita astfel cooperarea in razboiul impotriva terorismului, dar demersurile sale nu au avut nici un rezultat.

"Este inacceptabil ca poporul turc sa fie acuzat de o crima pe care nu a comis-o niciodata in cursul istoriei sale", a avertizat guvernul turc.

Turcia refuza astfel sa accepte termenul de genocid pentru a descrie masacrele si deportarile armenilor din perioada 1915 - 1917, in ultimii ani ai Imperiului Otoman.

Potrivit armenilor, genocidul s-a soldat cu peste 1,5 milioane de morti. Turcia recunoaste masacrele si moartea a 250.000 - 500.000 de persoane, dar sustine ca si zeci de mii de turci au cazut victima haosului care a afectat imperiul in ultimii sai ani.

Genocidul armean a fost recunoscut la 18 iunie 1987 de Parlamentul European, iar Franta a devenit in 2001 prima mare tara europeana care a facut acest lucru, printr-o lege care afirma ca "Franta recunoaste public genocidul armean din 1915", fara a desemna explicit turcii ca responsabili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.