Reteaua terorista a lui Osama ben Laden, Al-Qaida, incearca in continuare sa obtina arme de distrugere in masa - nucleare si biologice - si ramane "cea mai grava amenintare" la adresa Statelor Unite, potrivit unui raport publicat ieri, de Casa Alba.

"Nu trebuie sa pierdem din vedere dorinta constanta a al-Qaida de a obtine arme de distrugere in masa, in conditiile in care gruparea incearca sa adune si sa utilizeze material chimic, biologic, radiologic sau nuclear", potrivit raportului intitulat "Strategie Nationala pentru Securitate Interna".

"In prezent, al-Qaida ramane cea mai grava si mai periculoasa" amenintare la adresa Statelor Unite, avertizeaza administratia care face apel pentru o mai buna coordonare antiterorista la toate nivelele guvernului.

"In prezent, tara noastra este mai sigura, dar nu suntem complet in siguranta", a declarat presedintele american George W. Bush intr-o scrisoare care insoteste raportul, informeaza NewsIn.

"Pentru a asigura securitatea teritoriului, nu putem sa ne bazam numai pe abordari defensive (...) Recunoastem ca eforturile noastre trebuie sa implice si recurgeri la ofensiva, la nivel national si in strainatate", pentru a "perturba planurile inamicului", a adaugat presedintele american.

Alte organizatii, ca gruparea siita libaneza Hezbollah, reprezinta de asemene, posibile amenintari pentru Statele Unite, potrivit raportului publicat marti. "Hezbollah ar putea lua in considerare sa atace teritoriul national, daca ar considera ca Statele Unite reprezinta o amenintare directa pentru el sau pentru Iran, principalul sau sustinator", potrivit textului.

Statele Unite nu sunt la adapost nici de gruparile islamiste radicale de pe propriul teritoriu, avertizeaza Casa Alba. "Ne continuam eforturile pentru a invinge aceasta amenintare, lucrand cu comunitatile islamo-americane, angajate in aceasta lupta", au asigurat autoritatile.

Raportul Casei Albe subliniaza si necesitatea ca tara sa fie pregatita sa infrunte catastrofe naturale, la doi ani dupa ce uraganul Katrina a distrus New Orleans. "Expertii (au pareri - n.red.) divergente in legatura cu intensitatea si frecventa viitoarelor uragane, dar istoria sugereaza ca intrebarea nu este daca, ci cand va afecta un uragan devastator coastele noastre", avertizeaza documentul.

Bush, acuzat in urma cu doi ani ca nu a reactionat suficient de prompt in fata dezastrului, asigura ca nu a fost "satisfacut de reactia federala", estimand ca in prezent "America este mai sigura, mai puternica si mai bine pregatita" in fata riscurilor catastrofelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.