Seismul a provocat moartea a zeci de oameni si o panica de nedescris pe coastele tarilor cu iesire la Oceanul Indian, unde a fost lansata alerta de tsunami

Un puternic seism cu magnitudinea de 8,7 pe scara Richter s-a produs aseara in Oceanul Indian, in largul insulei indoneziene Sumatra, pe aceeasi falie unde a avut loc in urma cu exact trei luni uriasul cutremur ce a stat la originea devastatoarelor valuri seismice care au maturat regiunea. Potrivit seismilogilor de la US Geolgical Survey, aceasta magnitudine il situaza pprintre cele mai puternice 4-5 cutremure din ultimul secol. Cutremurul a provocat panica si intreruperi ale curentului electric in insula Sumatra, regiunea cel mai grav afectata de catastrofalul tsunami din 26 decembrie.

Insula Nias, aflata la sud de Sumatra, dar si la numai 50 km departare de epicentru, pare sa fi fost cel mai grav afectata, un responsabil local declarind ca seismul a facut zeci de morti. In capitala insulei, Gumung Sitoli, sute de case au fost distruse, iar numerosi locuitori au fost prinsi sub darimaturi.

Potrivit serviciului indonezian de meteorologie si geofizica, cutremurul s-a produs la o adincime de 33 de kilometri, intr-o zona situata intre principalele doua orase din insula Sumatra, Pedang si Medan, la ora locala 23,09 (19,09 ora Romaniei) si a durat trei minute. Cutremurul a zguduit si capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, unde imobilele si hotelurile au fost evacuate. Indonezia, India, Thailanda si Sri Lanka au lansat la scurt timp o alerta de producere a valurilor seismice, autoritatile cerind populatiei din regiunile sudice sa evacueze zona de coasta.

Panica la miezul noptii

Amintirea cosmarului petrecut in urma cu trei luni i-a scos rapid din case pe locuitorii din regiunile afectate. Locuitorii plajei Paton, de pe insula turistica thailandeza Phuket, s-au refugiat imediat pe zonele mai inalte si si-au petrecut noaptea sub cerul liber. Si in provincia indoneziana Banda Aceh populatia a fost cuprinsa de panica, iar oamenii s-au indepartat cit mai mult de plaje. In haosul creat de cutremur, pe strazile invadate de oameni si masini s-au produs mai multe accidente soldate cu raniti. Desi explicabila, panica nu a avut o justificare concreta, deoarece la doua ore dupa cutremur serviciile nationale de geofizica nu identificasera nici un semn de producere a valurilor seismice.

Cu toatea acestea, oamenii nu si-au putut indeparta groaza provocata de gindul ca ar putea loviti din nou de tsunami, valul seismic care, potrivit unui ultim bilant dat publicitatii simbata, la trei luni de la catastrofa, a facut peste 300.000 de victime, sute de mii de raniti si peste 1,75 milioane de sinistrati.

Cutremure in lant

Potrivit seismologului francez Mustapha Meghraoui, citat de AFP, energia eliberata de noul seism a fost de citeva ori de ori mai mica decit cea produsa pe data de 26 decembrie. Explicatia rezida in faptul ca scara Richter e o scara logaritmica, astfel ca un seism avind magnitudinea cu doar o unitate mai mare este, in realitate de 31 ori mai puternic, in ceea ce priveste energia eliberata, iar amplitudinea undelor seismice este de 10 ori mai mare. Pentru comparatie, energia eliberata de un seism cu magnitudinea 5 este de echivalenta cu cea a unei bombe de 31,5 kilotone TNT (de tip Hiroshima - 30 kt), in timp ce pentru magnitudine 8, echivalentul este de 200.000 de ori mai mare, respectiv 6,27 milioane kt.

Desi unii specialisti au declarat ca seismul a fost o replica extrem de puternica a cutremurului cu magnitudinea 9 pe scara Richter, produs acum trei luni, francezul afirma ca "epicentrul acestui seism este relativ apropiat de cel de la 26 decembrie, totusi, in virtutea timpului scurs de atunci, nu se poate vorbi deloc despre o replica. Este un nou cutremur produs in aceeasi zona seismica".
Replici ale primului seism ar putea fi considerate cele doua cutremure puternice care au zguduit duminica provincia Maluku din estul Indoneziei, la putin timp dupa miezul noptii, primul cu o magnitudine de 6,4, iar al doilea cu magnitudinea de 6 pe scara Richter.

Cu numai doua zile inainte, chiar in ajunul comemorarii a trei luni de la tsunami, un alt cutremur, cu magnitudinea 5,9 pe scara Richter, a zgiltiit coastele insulei Sumatra. (Livia Cimpoeru)

Specialistii au anticipat producerea unui nou cutremur de proportii

Cutremurul care a provocat catastrofalele valuri seismice de anul trecut a accentuat presiunile asupra altor falii din vecinatate, de unde riscul producerii altor doua miscari telurice majore, care pot fi urmate de tsunami, avertizau acum citeva saptamini specialistii americani si britanici, citati de "New Scientist". Seismul din 26 decembrie 2004 a fost provocat de alunecarea densei placi tectonice India sub placa Burma, deformind platoul oceanic si antrenind valurile care au ucis sute de mii de oameni.

Un cutremur produs intr-o astfel de zona de subductie, in care o placa aluneca sub alta, este de regula urmat de un alt seism major, in afara de replicile celui dintii. Regula s-a verificat in cazul a cinci din cele sapte seisme majore produse in Japonia in ultimii cinci ani, precum si in cazul cutremurului de magnitudine 7,4 produs la Izmit, in 1999, Turcia, care a provocat un alt seism, de magnitudine 7,1, trei luni mai tirziu.

"Cutremurele mari cresc probabilitatea producerii altor cutremure mari", a declarat geologul John McCloskey, de la Universitatea Ulster, Marea Britanie, el fiind seful unei echipe de experti care a masurat modificarile de tensiune intre placile tectonice din Oceanul Indian si Sumatra.

Asa ceva se intimpla pentru ca un seism puternic adesea creste tensiunea in alte sectiuni ale aceleiasi falii care i-au dat nastere, sau in faliile din apropiere. McCloskey si colegii sai au descoperit o crestere dramatica a tensiunii in falia Sumatra, care traveseaza insula cu acelasi nume si se intinde spre estul zonei de subductie care s-a fracturat anul trecut. Inainte ca zona de subductie India-Burma sa cedeze, ea impingea in falia Sumatra, fixind-o.

"Cind este fixata, e greu sa alunece. Acum exista o posibilitate crescuta ca ea sa alunece", a explicat geofizicianul american Rob McCaffrey, de la Institutul Politehnic Rensselaer, din Troy, New York. McCloskey avertiza ca este posibil ca falia Sumatra sa dea nastere unui cutremur de magnitudine 7,5, care, desi e improbabil sa antreneze noi valuri seismice, ar putea avea un impact devastator.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.