Sefii guvernelor statelor membre vor discuta la sfarsitul acestei luni adoptarea unor masuri menite sa imbunatateasca performantele economiei europene. Protectia sociala, stabilitatea finaciara, introducerea unor sisteme ecologice in industrie reprezinta cateva dintre temele aflate pe agenda de lucru.

In 2006, circa 3,5 milioane de noi locuri de munca au fost create in UE, ca urmare a cresterii productivitatii si a introducerii inovatiilor in economie. Pentru acest an, Comisia Europeana (CE) prevede o crestere economica de aproximativ 2,75%, nivel care ar putea fi diminuat ca urmare a efectelor crizei americane a creditelor imobiliare, iar estimarile pentru 2008 indica o crestere a riscurilor. in contextul globalizarii, pe bazele puse prin Strategia Lisabona, sefii guvernelor statelor membre ale UE se vor intalni luna aceasta pentru a adopta o serie de masuri care adapteze economia UE la schimbarile internationale.

O prima masura este imbunatatirea performantelor pietei interne prin introducerea unor prevederi care sa asigure stabilitatea monedei europene si sa promoveze standardele europene de calitate. Serviciile vor capata o importanta deosebita, astfel incat producatorii si consumatorii sa beneficieze de maximul potential al pietei unice.

Realitatile sociale arata ca e nevoie de masuri concrete pentru protectia sociala, in termeni ca reducerea somajului, intarirea structurii familiale, a stilului de viata si a traditiilor, pentru a contrabalansa fenomenul imbatranirii populatiei. Vor fi prezentate seturi de masuri care sa faciliteze accesul populatiei la locuri de munca, la educatie, servicii sociale si de sanatate, precum si la alte forme de protectie sociala. in conditiile disparitatilor de dezvoltare intre regiunile si statele membre ale UE, se impune gasirea unor noi metode de contracarare a pauperitatii.

Economie ecologica

Politica energetica prevede reducerea dependentei de Rusia, astfel ca dezvoltarea unor noi surse de energie, care sa nu afecteze mediul inconjurator, reprezinta o prioritate. in bugetul pentru intervalul 2007-2013 au fost prevazute fonduri importante care vor fi alocate pentru cercetarea in acest domeniu. Pana la sfarsitul acestui an, Comisia va definitiva pachetul legislativ care vor asigura atingerea acestor obiective pana in 2020. Normele se vor axa pe intarirea rolului industriei bazate pe sisteme ecologice de productie, mai ales in industria auto si cea farmaceutica, care sa creasca numarul locurilor de munca.

Pentru a asigura stabilitatea financiara a statelor membre, prin cresterea concurentei, vor fi adoptate masuri care sa reglementeze mult mai strict piata din acest punct de vedere. Transparenta pietei finaciare, competitia efectiva, asigurarea mijloacelor de supraveghere a indeplinirii acestor norme sunt cateva dintre aspectele care vor fi luate in discutie la intalnirea liderilor satelor europene. Totodata, va fi avuta in vedere armonizarea legislatiei UE cu prevederile internationale, mai ales ca in contextul unei economii globale, operatorii europeni intampina dificultati in domenii cum este tehnica inalta. insa, chiar daca piata europeana se va deschide in anumite domenii, producatorii interni se vor bucura in continuare de protectie. Indiferent de provenienta producatorilor externi, nu se vor acorda perioade de gratie in ceea ce priveste standardele de calitate si de siguranta ale produselor si nici nu se vor face rabaturi de la normele de protectie a mediului. Facilitarea intrarii exportatorilor din statele membre pe piete noi sau in tarile lumii a treia reprezinta o prioritate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.