Norvegia va construi primul prototip din lume al unei centrale ce va functiona pe baza de apa de mare, ce va avea ca scop, impunerea unei noi forme de energie regenerabila, a anuntat ieri grupul energetic norvegian Statkraft.

O centrala "osmotica" utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce: daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, si va genera o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.

"Energia de tip osmotic reprezinta o tehnologie cu potential ridicat", a declarat intr-un comunicat, directorul general al Statkraft, Baard Mikkelsen, dupa cum informeaza NewsIn.

"Metoda se pliaza cerintelor energetice contemporane, nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera si ar putea deveni competitiva in numai cativa ani", a mai adaugat directorul grupului energetic norvegian.

Potrivit Statkraft, aceasta tehnologie ar putea mari productia la scara mondiala cu aproximativ 1600 terawati pe ora (TW), "adica de 13 ori productia hidroelectrica anuala a Norvegiei".

In Europa, potentialul este estimat la aproximativ 200 TW pe ora, a precizat in acelasi timp, compania norvegiana.

Prototipul ce apartine de Statkraft va fi construit la Hurum, in sud-estul Norvegiei, si va putea sa produca intre doi si patru kilowati (KW) pe ora. Constructia centralei se va finaliza in cursul anului urmator, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.