Pe scena politica a Republicii Moldova si-a facut aparitia o noua miscare, care si-a proclamat drept obiectiv major desprinderea de Transnistria pentru o aderare rapida a statului la UE.

Prezentandu-si noul sau proiect intitulat "Strategie pentru Moldova", fondatorul noii organizatii, fostul consilier prezidential Serghiu Mocanu, a declarat ca, "daca vrem sa prindem ultimul tren catre UE, se impune ca autoritatile tarii sa se rupa de chestiunea transnistreana, facand o prioritate absoluta din integrarea europeana, nicidecum din reintegrarea Moldovei". Comentand, expertul Aleksander Rarh, membru al Consiliului german pentru politica externa si de aparare, s-a aratat destul de pesimist in privinta justetii acestei abordari. in opinia lui, "Occidentul nu va permite prea usor moldovenilor sa se desparta de Transnistria".

Motivul este unul foarte simplu: in cazul ruperii de Transnistria si a aderarii Moldovei la UE, explica Rarh, "la granitele Uniunii va aparea o puternica enclava pro-rusa cu un statut incert. Nu cred ca ideea este de natura sa placa Occidentului". Desigur, spune expertul german, nimeni nu le poate interzice moldovenilor si transnistrenilor sa ramana impreuna. in acelasi timp insa, "Occidentul este speriat de perspectiva aparitiei, la frontierele ei, a unui nou imperiu rus. Iar o enclava precum Transnistria, cu puternice unitati industriale si structuri militare bine dotate, va intari pozitia Rusiei in estul continentului. Iata de ce e de asteptat ca impotriva ideii de desprindere a Transnistriei de Moldova sa fie puse in miscare instrumente dintre cele mai solide", estima expertul german.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.