In Georgia a izbucnit o noua criza politica dupa arestarea unui fost ministru care l-a acuzat pe presedintele Mihail Saakasvili ca i-ar fi ordonat sa asasineze mai multe figuri publice influente.

Arestarea fostului ministru a starnit proteste, mai multe mii de persoane iesind sa demonstreze in fata Parlamentului Georgiei.

Criticii presedintelui pro-occidental al Georgiei Mihail Saakasvili afirma ca seful statului ar incerca sa reduca la tacere un rival politic.

Fostul ministru, candva aliat al presedintelui, a fost arestat sub acuzatiile de extorcare, spalare de bani si abuz in functie, la doua zile dupa ce il acuzase pe presedinte nu doar ca i-ar fi ordonat asasinate ci si ca ar conduce o administratie corupta.

Scandalul care a izbucnit afecteaza puternic imaginea lui Mihail Saakasvili. Irakli Okruasvili a pus recent bazele unui un partid de opozitie iar acuzatiile pe care i le-a adus presedintelui - neinsotite de dovezi- au aparut chiar in ziua lansarii noului partid.

'Organizatie criminala'

Un alt fost ministru demis anul trecut a declarat ca arestarea lui Okruasvili este un semn ca Georgia trece printr-o criza politica si a argumentat ca in conditiile actuale trebuie convocate alegeri anticipate.

Fostul demnitar a spus ca Georgia ar fi condusa de o organizatie criminala in frunte cu de presedintele Saakasvili si ca acesta ar trebui sa demisioneze, sa dizolve parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.

Insa un reprezentant al partidului aflat la guvernare a aparat decizia autoritatilor de a-l aresta pe Okruasvili, afirmand ca nici fostii oficiali nici cei actuali nu sunt mai presus de lege.

Okruashvili a fost un apropiat al presedintelui Saakashvili inca dinainte ca acesta sa preia puterea in 2003 in urma unor proteste de strada. A fost procuror general si apoi ministru de interne pana anul trecut cand presedintele Saakashvili l-a concediat in urma unor declaratii controversate legate de regiunile separatise Abhazia si Osetia de Sud.

Georgia va organiza alegeri generale anul viitor iar analistii sunt de parere ca Okruashvili are credibilitate si suficienta putere sa devina un rival al presedintelui la alegeri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.