Administratia separatista de la Tiraspol sustine ca Romania a impietat memoria soldatilor sai pentru ca a refuzat o propunere de colaborare in perioada renovarii cimitirului militar din Tighina, neraspunzand unei solicitari de a preciza numele soldatilor romani inhumati in acest cimitir, relateaza agentia de presa Novai Reghion, preluata de Rompres.
Regimul separatist de la Tiraspol a demarat demolarea cimitirului soldatilor romani de la Tighina "general Dragalina" in luna ianuarie a acestui an. Dupa smulgerea crucilor de la capataiele mormintelor, sub supravegherea militienilor transnistreni au fost aduse mai multe camioane cu pamant care a fost nivelat cu buldozerele, impiedicandu-se astfel orice fel de posibilitate de recunoastere a mormintelor initiale. Presa transnistreana informase ca in cazul in care autoritatile romane vor dori ca placile comemorative din apropierea monumentului dedicat soldatului sovietic sa includa si numele ostasilor romani, guvernul roman trebuie sa contribuie financiar la acest proiect, transferand fonduri catre Banca Centrala a Transnistriei. Intre timp, in cimitirul militar din Tighina, administratia de la Tiraspol a construit un paraclis si un monument dedicat soldatului sovietic eliberator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.