Askar Akaiev, presedintele fugar al Kirgizstanului, a postat ieri pe site-ul unei agentii de presa kirghize un mesaj in care confirma ca a fugit din tara, tinind insa sa nege ca ar fi demisionat. "O sleahta de complotisti si aventurieri incearca sa dea o lovitura de stat anticonstitutionala… In aceste circumstante, am parasit tara pentru a evita varsarea de singe… Plecarea mea este una temporara", afirma Akaiev, fara sa precieze locul in care se afla. Liderul rasturnat de asa-numita "revolutie a lalelelor" din republica central-asiatica, ultima din seria "revolutiilor" care scot state ex-sovietice din sfera de influenta a Rusiei, incearca, se pare, sa se agate, cu sanse minime, de putere.

Intre timp, la Biskek, opozitia l-a numit in parlament pe Kurmanbek Bakiev in functia de premier interimar, pina la alegerile ce vor fi organizate in iunie. Noile autoritati au promis ca vor reinstaura ordinea si ca vor permite metinerea pe teritoriul tarii atit a bazei militare americane, cit si a celei a Rusiei. SUA si-au anuntat sprijinul pentru noile autoritati, in timp ce Moscova a condamnat "modul nelegitim" in care s-a incheiat criza si a acuzat OSCE ca este partial responsabila pentru revolta.

Presedintele Putin a aratat insa ca nu intentioneaza sa reactioneze si in alte moduri, afirmind ca "revolutia lalelelor" nu a fost o surpriza. El a cerut totusi mentinerea CSI, din care fac parte toate cele trei state in care au avut loc revolutii, Georgia, Ucraina si Kirgizstan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.