Noua tari din Europa Centrala care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 ar putea fi integrate in spatiul Schengen fara controale la frontiera inca din vacanta de Craciun, a anuntat marti la Bruxelles comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini.

“Ar fi un mesaj foarte bun, ce confera vizibilitate UE”, a declarat Frattini dupa o reuniune a ministrilor europeni de Interne la Bruxelles. Cele 15 tari membre ale spatiului Schengen trebuie sa decida, la inceputul lunii noiembrie, ridicarea controalelor la frontiere cu Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania si Malta.

Potrivit calendarului actual, controalele la frontierele terestre vor fi ridicate pe 31 decembrie 2007. Dar, conform avizului ministrului de Interne portughez Rui Ferreira, detinatorul presedintiei in exercitiu a Consiliului UE, cele noua tari indeplinesc conditiile pentru eliminarea, la 1 ianuarie, a controlului la frontierele terestre si maritime cu UE. In aeroporturi, regimul de vize va trebui mentinut pana la sfarsitul lunii martie 2008, deoarece o separare intre calatorii care circula in spatiul Schengen si cei care vin din exterior nu poate interveni decat in martie sau octombrie, in acelasi timp cu schimbarile orare la companiile aeriene, a explicat ministrul portughez. Noile state membre UE au indeplinit deja conditia esentiala pentru aceasta decizie, odata cu conectarea lor, la 1 septembrie, la Sistemul de Informare Schengen (SIS), baza informatizata ce permite serviciilor de securitate sa dispuna de datele referitoare la persoane, obiecte sau vehicule cautate.

Cea de-a doua conditie pentru aderarea la spatiul Schengen este o evaluare pozitiva a securitatii frontierelor externe ale noilor state UE. Dupa doi ani de misiuni de expertiza in statele respective, comisarul Franco Frattini a apreciat ca nu exista nicio problema in ceea ce priveste evaluarea finala. Ministrul de Interne german Wolfgang Schauble a atras atentia asupra unui obstacol in calea extinderii spatiului Schengen. “Acum va trebui asociat la Schengen Liechtensteinul, altfel Elvetia va avea o mare problema”, arata ministrul german. Pentru Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007 si sunt, de asemenea, supuse monitorizarii frontierelor, termenul stabilit pentru intrarea in spatiul Schengen este ianuarie-martie 2008.

Vize mai ieftine pentru Europa de Sud-Est

Tot in ianuarie anul viitor ar trebui sa intre in vigoare acordurile de liberalizare a regimului de vize intre Uniunea Europeana si cinci state din Europa de Sud-Est (Albania, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Serbia), acorduri semnate saptamana aceasta la Bruxelles, dupa ce tarile respective s-au angajat sa reduca fluxul de imigranti prin Balcani spre tarile UE. Liberalizarea vizelor ii avantejeaza pe studenti, oameni de afaceri si jurnalisti, care de anul viitor vor putea obtine vize pentru tarile UE pentru o taxa de 35 euro, cam jumatate din suma actuala. Potrivit BBC, presiunile unor tari UE, in primul rand ale Germaniei, au ingreunat drumul spre acest regim de facilitare a vizelor si vor ingreuna in continuare drumul tarilor din Balcani spre regimul de trecere in UE fara vize. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a precizat ca negocierile pentru eliminarea regimului de vize intre UE si tarile din Europa de Sud-Est vor putea incepe de anul viitor, dar finalul lor depinde de succesele autoritatilor din aceste tari in combaterea imigratiei ilegale. In schimbul liberalizarii vizelor pentru anumite categorii, comisarul european a recomandat tarilor respective un control mai strict la frontiere si introducerea de pasapoarte biometrice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.