Franta confirma o apropiere de Washington in privinta mai multor dosare internationale, dupa ce a exercitat presiuni in dosarul nuclear iranian si in urma evolutiilor legate de Irak, NATO sau Turcia, cu toate ca neaga o aliere cu Statele Unite.

"Exista o schimbare de fond si de forma, care pune Franta pe linia politicii americane", a declarat Bruno Tertrais, de la Fundatia pentru Cercetare Strategica (FRS). "Nu o alianta, ci convergente, in special manifestate in dosarul iranian", ca si asupra "intregii problematici a Orientului Mijlociu", a adaugat Tertrais.

Ministrul de externe Bernard Kouchner, care urmeaza sa efectueze la sfarsitul saptamanii prima sa vizita la Washington, in calitate de sef al diplomatiei franceze, a facut, duminica seara, declaratii-soc legate de regimul de la Teheran.

Ministrul francez de externe a cerut ca lumea "sa fie pregatita pentru ce-i mai rau ", adica un posibil razboi cu Iranul, daca acesta continua sa-si dezvolte programul nuclear, si a cerut sanctiuni europene impotriva Teheranului, in afara cadrului ONU.

Oficialul francez a avertizat si societatile franceze in legatura cu noi investitii in aceasta tara, atitudine dorita de Statele Unite. Departamentul de Stat american a salutat aceste declaratii, potrivit purtatorului de cuvant Sean McCormack. Declaratiile lui Kouchner "subliniaza seriozitatea pozitiei franceze", a declarat McCormack, dupa cum informeaza NewsIn.

Vizita lui Kouchner la Bagdad la sfarsitul lunii august - prima a unui membru al guvernului francez de la indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein in 2003 - a fost salutata cu caldura de Washington.
Parisul a trimis un semnal bine primit de Statele Unite, prin care isi afirma dorinta de a se apropia mai mult de pozitia NATO.
Redesfasurarea unor avioane franceze in Afganistan, la Kandahar (sud), in loc de Dusanbe (Tadjikistan) a marcat si dorinta Frantei de a ramane angajata in operatiuni militare decisive pentru Statele Unite.

Si in ceea ce priveste aderarea Turciei la NATO, Presedintele Nicolas Sarkozy, s-a aratat mai flexibil in aceasta privinta, si a afirmat ca accepta in anumite conditii, continuarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Si in aceasta situatie, pozitia Frantei este favorabila politicii americane care sustine demersul Ankarei de a adera la NATO.

Opozitia socialista este alarmata sa vada cum diplomatia adopta, de la sosirea la putere a lui Sarkozy in luna mai, o orientare inspirata de "neoconservatorii americani".

Seful opozitiei, Francois Hollande, a cerut chiar, in cursul zilei de ieri, o dezbatere in Parlament cu privire la situatia din Iran, dupa declaratiile facute de Kouchner. Aceste ingrijorari au survenit, in ciuda faptului ca, ministrul de externe a subliniat ca "diplomatia franceza nu primeste ordine de la Washiongton".

Pe de alta parte, Francois Heisbourg, presedintele Institutului International pentru Studii Stategice (IISS) din Londra, a temperat amploarea convergentelor franco-americane. In dosarul Turciei, Sarkozy "este ingrijorat sa nu piarda contactul cu alte tari europene, mai mult decat sa faca pe plac Statelor Unite", a subliniat expertul.

In privinta Iranului, "discursul tot mai dramatic al Parisului tine mai mult de comportamentul iranienilor" decat de presiunile Statelor Unite, care au deja probleme in Irak, a spus el.
Pentru Yves Boyer, specialist pe problematica de aparare a FRS, exista anumite "incercari", dar ele nu inseamna o "strategie" de ansamblu. In privinta subiectelor ca incalzirea climatica sau negocierile comerciale din OMC, "nu exista o apropiere vizibila" intre Paris si Washington, subliniaza Boyer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.