Dupa presedintele Braziliei, premierul Indiei a primit si vizita presedintelui Mexicului. Emergentele asiatice si latino-americane creeaza noi axe Sud-Sud.

Dincolo de investitiile de 10 miliarde dolari pe care Mexicul le asteapta din India pe termen scurt si de dublarea schimburilor de miliarde in viitorul deceniu, antreprenorii si vizionarii guvernamentali indieni sunt invitati sa faca din Monterrey un Bengalore si din Ciudad de Mexico cea mai tehnologizata metropola a Americii Latine.

Grupul financiar UBS a imaginat o formula de eva­luare economica a statelor care indica investitorilor o noua ordine globala spre jumatatea secolului. Daca se tine seama nu doar de PIB-ul declarat, ci si de puterea de cumparare, SUA sunt astazi cea mai mare economie a lumii, urmata de UE, China, Japonia, India si Germania. in 2025, ordinea ar fi China, SUA, UE, India, Japonia, Brazilia, Indonezia.

intrucat creste mai repede si decat China, India va ajunge pe locul doi prin 2050; tot atunci pot intra in top 15 state ca Pakistan, Mexic, Bangladesh. Desi unele nu au astazi mai deloc capitaluri proprii si nici industrii inovatoare, vor avea si maine multa forta de munca tanara - in timp ce economiile dezvoltate sufera de un trend exact invers.

Pe termen lung

E drept, mai e mult pana in 2050, iar astfel de cresteri paralele solicita resurse imense - or, lupta pentru ele poate genera instabilitati devastatoare. Oricum, anul acesta, primul bogat al lumii este mexican, iar tinerii vietnamezi se antreneaza in fabrica de cipuri de langa Saigon pentru care Intel a cheltuit 2 miliarde de dolari. Dupa Brazilia-Rusia-India-China (BRIC), pe aceleasi cai apuca Africa de Sud, Mexic, Turcia, Egipt - sau Europa de Est, daca e socotita ca bloc.

Cu sau fara reticente din alt secol, companii si fonduri occidentale se inghesuie sa investeasca in cvartetul BRIC, cat mai au loc si voie. Pentru petromagnatii din Golf, cuvantul de ordine este "Look East!" - si "quickly!" Invers, patroni indieni ca Tata ori fosti angajati ai statului chinez ca cei de la Lenovo au devenit noii investitori straini in Occident. A doua tendinta, de aceeasi magnitudine istorica, este aparitia unor axe de cooperare economica si geopolitica intre economiile emergente.

Capete de pod

Pe acest val a venit, in primavara, la New Delhi, pre­sedintele brazilian, urmat, zilele trecute, de omologul mexican, insotit de 100 de oameni de afaceri de acasa. Sustinut de ministrii economiei si afacerilor straine, presedintele mexican, Felipe Calderon Hinojosa, i-a comunicat premierului indian, Manmohan Singh, ca Mexicul mizeaza pe investitii de 10 miliarde de dolari din partea Indiei in urmatorii cinci ani. Asta deoarece in prezent nivelul lor este de 3 miliarde "fara nicio promovare".

Cei mai mari investitori indieni din Mexic sunt Mittal, Videocon si Dr. Reddy's Laboratories. Mexicul doreste sa atraga alte astfel de investitii in siderurgie, auto, IT, pharma, energie, infrastructura ori turism - macar in drum spre New York. De altfel, cea mai mare facilitate pe care statul mexican o are de oferit investitorilor indieni este accesul liber la cea mai mare piata a lumii si la inca 44 cu care Mexicul are tratate de liber-schimb sau acorduri comerciale regionale. Invers, mexicanii de la Binbo si Gruma au venit la New Delhi dupa oportunitati de procesare a bucatelor indienilor.

Mai general, Mexicul si India au pus la cale pentru 2010 schimburi bilaterale de 5 miliarde dolari - anul trecut au fost de numai 1,8 miliarde, adica 1% din schimburile fiecareia cu restul lumii. India a importat din Mexic petrol crud si a exportat inapoi echipamente, medicamente, bijuterii si textile. Dupa ce a semnat la New Delhi un tratat de eliminare a dublei impozitari si unul de extradare a criminalilor fugari, presedintele Calderon a trecut prin centrul financiar Mumbai pentru a ajunge la sediile din Bengalore ale celebrelor companii indiene de outsourcing. Prilej pentru Wipro sa anunte deschiderea unui centru cu 100 de angajati la Monterrey, de unde sa ofere clientilor din America de Nord, America Latina si Europa servicii bilingve.

Infosys are deja acolo o subsidiara care angajeaza 250 de softisti localnici. Pe drum, Calderon a cerut detalii despre cum sa reproduca succesul IT al Indiei in Mexic - civilizatii stravechi, cu multe caracteristici sociale inca asemanatoare.

Separat, edilii din Ciudad de Mexico trag cu ochiul la Comisia Nationala pentru Cunoastere a Indiei spre a face din megalopolisul cu 20 milioane de locuitori, 25% din PIP-ul mexican si 15% din cercetatorii si universitarii tarii "capitala latino-ame­ricana a cunoasterii": capabila sa trans­forme economia tarii intr-o rivala a puternicului vecin nordic.

Stanisev, la New Delhi

Dovada a cresterii bruste a statutului international al Republicii India, duminica s-a aflat la New Delhi si premierul bulgar, Serghei Stanisev: la prima vizita de stat bulgara din 1974 chiar s-a lansat un forum de afaceri Bulgaria-India, asemanator cu Indo-Mexico Business Board.

Sonia, dupa Ghandi

La sfarsitul secolului 19, Mahatma Gandhi era aruncat din tren in Africa de Sud, pentru ca incercase sa calatoreasca intr-un compartiment "white-only". Sonia Gandhi, actuala conducatoare, de origine italiana, a clanului politic indian, i-a vizitat recent pe presedintele Thabo Mbeki si pe Nelson Mandela si a conferentiat despre actualitatea filosofiei gandhiene la Cape Town.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.