Prin cooperare militara, Israelul vrea sa castige India ca al doilea partener strategic dupa SUA. New Delhi are insa planuri mari si in capitalele arabe, si la Teheran

Recentul acord pentru dezvoltarea in comun a unor rachete antibalistice arata ca relatiile militare israelo-indiene au intrat intr-o noua faza de apropiere. Armata indiana trece de la traditionalii furnizori rusi spre cei israelieni si americani - in aceasta ordine.

Cresterea economica de 7-8% din ultimul deceniu si din urmatorul fac din India un tot mai insetat cumparator de energie, dar si de armament modern. Din anii `90, New Delhi s-a desprins de Moscova pentru relatii tot mai cordial-strategice cu Washingtonul - care tinteste inclusiv bugetul militar indian.

Din concurenta producatorilor americani si europeni, deocamdata, au castigat israelienii. Anul trecut, Israelul a furnizat Indiei echipament militar in valoare de 1,6 miliarde de dolari - ca al doilea furnizor, dupa cel rus.

Competitie israelo-americana

In urmatorii cinci ani, New Delhi are planificate importuri de hardware si software militare de circa 30 miliarde de dolari. Ministerul indian al Apararii studiaza acum ofertele US Bell si Eurocopter pentru 200 elicoptere usoare, estimate la 600 milioane de dolari - in mai, oficiali ai SUA si Bell i-au exprimat ambasadorului indian la Washington rezervele fata de Eurocopter... Presiunile SUA par sa-i fi asigurat lui Lockheed Martin 10 miliarde de dolari pentru un set de avioane de lupta multirol F-35JSF - concurenti fiind Boeing, Dassault Aviation, Eurofighter, Gripen-SAAB si MiG Corp. in prezent, India nu are niciun avion de lupta american, doar Suhoi-30 MK, Jaguar si MiG-uri - care au acum incorporata avionica israeliana.

Lipsita de sustinere militara, Japonia trebuie sa-si mentina steguletele din Orientul Mijlociu doar prin diplomatie economica
Lipsita de sustinere militara, Japonia trebuie ...
in perioada 2002-2007, pla­tile statului indian catre statul israelian pentru achizitii militare ajung la 5 miliarde de dolari. India urmeaza sa cumpere din Israel 18 sisteme de rachete de joasa actiune cu reactie rapida Spyder, pentru 200 milioane de dolari. Iar asta dupa achizitia radarelor de avertizare timpurie "Green Pine", care pot detecta si urmari rachete aflate la 500 km.

La fel de nou-veniti, israelienii si americanii nu pareau sa-si faca concurenta pe piata indiana. SUA vand avioane si vase de razboi, Israelul completa cu auxiliare, gen echipamente de razboi electronic sau radare avansate.

SUA chiar au permis Israelului sa incaseze un miliard de dolari din India pentru radare aeriene de prevenire timpurie Phalcon pe care s-au opus sa le furnizeze si Chinei. Mai departe insa, proiecte comune indo-israeliene urmaresc chiar sa depaseasca oferta americana.

Sinergii indo-israeliene

Dupa perioada de achizitii, cooperarea indo-israeliana in materie de armament a intrat in faza proiectarii si producerii in comun de noi sisteme militare.

Comisia pentru securitate a guvernului indian, prezidata de premierul Manmohan Singh, a aprobat luna trecuta crearea unei joint-venture intre indiana Defence Research and Development Organization si Israel Aerospace Industries pentru construirea in comun a unui sistem de rachete sol-aer cu raza medie, capabile sa detecteze si sa distruga avioane ostile, rachete inamice sau drone de spionaj aflate la o distanta de 70 km.

Estimate la 2,5 miliarde de dolari, cele noua sisteme antiaeriene cu cate doua unitati antibalistice, dotate fiecare cu cate trei lansatoare de pana la opt rachete, urmeaza sa inlocuiasca depasitele unitati antiaeriene Pechora, OSA-AK si rachetele antibalistice Igla, toate de productie ruseasca.

Noul proiect este o prelungire a colaborarii indo-israeliene lansate in 2006, la un cost de 480 milioane de dolari, pentru construirea rachetei antibalistice supersonice Barak-NG, destinata marinei indiene. Se apreciaza deja ca, peste 4-5 ani, Barak-NG va fi mai performanta decat actualul sistem balistic antiaerian Patriot Advanced Capability, pe care SUA il promoveaza fervent in India de cativa ani.

Singura umbra asupra colaborarii militare indo-israeliana este procesul intentat anul trecut fostului ministru al apararii George Fernandes, acuzat de mita in legatura cu achizitia unor sisteme Barak-1 pentru marina indiana.

Rolul Iranului

Pe fondul amenintarilor cu un atac al SUA ori al unor noi sanctiuni din pricina programului nuclear, Iranul, al doilea producator al OPEC, isi creste exporturile de petrol in Asia. Compania Nationala de Petrol a Iranului tocmai a semnat un acord cu Bharat Petroleum Corporation Limited, pentru inlocuirea unei parti a importurilor din Yemen.

Pentru India, mai importanta este conducta de 3.000 km, care urmeaza sa aduca gaze iraniene via Pakistan. Reluate in februarie 2004, negocierile pentru "Conducta Pacii" inainteaza, dar greu, din cauza disensiunilor indo-pakistaneze, pretului iranian, tarifelor si securitatii transportului pe teritoriul pakistanez - plus opozitiei americane si israeliene. in timp ce India si Pakistanul ar primi 30 milioane de metri cubi pe zi, in prima faza a proiectului, Iranul vrea sa castige astfel sprijinul celor doi aliati ai SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.