Acum zece ani, intreaga lume ii plingea moartea, in timp ce tabloidele de-abia isi dregeau tonul de doliu, curatindu-l de picanterii. Acum, Lady Di continua sa faca delirul presei: doar ca senzationalismul lasa loc dosarelor de comemorare.

„Diana ne fascineaza inca“, „Comemorarea Dianei, inconjurata de controverse“, „Cultul printesei“, „Lady Di - icoana“ si chiar „Prezenta Dianei s-a facut simtita din mormint“, dat de „The Telegraph“, sint titlurile articolelor care au inceput sa apara de o saptamina in toata presa internationala, anuntind comemorarea celor zece ani de la moartea printesei.

„La zece ani dupa ce a murit, Diana, printesa de Wales, ramine unul din cele mai mari staruri 'de coperta>>. Ea continua sa vinda milioane de carti, ziare si reviste“, scrie BBC News intr-un articol intitulat „Zece ani in lumina reflectoarelor media“, care arata ca Lady Di este mentionata inca in presa de cel putin 8.000 de ori pe an, potrivit unui studiu al ziarelor din Marea Britanie. 15.000 de articole au fost publicate in Marea Britanie in anul mortii ei si alte 12.000 in 2002, la comemorarea celor cinci ani de la tragicul eveniment. Anul acesta, ziarele, radiourile si televiziunile au repetat inflatia cu subiecte din viata ei. Un lucru s-a intimplat insa diferit in 2007: editorii a trei mari tabloide britanice, „The Sun“, „Daily Mirror“ si „News of the World“, au admis pentru prima data ca poarta o parte din vina pentru moartea printesei, informeaza Telegraph.co.uk, citat de MEDIAFAX. Ei, ca si restul presei, au fost acuzati de fratele printesei, contele Charles Spencer, ca „au miinile minjite cu singe“. „Am resimtit o enorma responsabilitate pentru ceea ce s-a intimplat, ca toata lumea din presa, cred eu“, a marturisit Phil Hall, fost redactor-sef al saptaminalului tabloid „News of the World“, intr-un interviu pentru ITV1, adaugind: „O poveste tare cu Diana putea aduce vinzari de 150.000 de exemplare. Deci sintem cu totii responsabili“. „A fost cea mai mare celebritate cu care am avut de-a face si totul a scapat de sub control. Nimeni nu va mai atrage atentia asa cum a facut-o ea. Nu cred ca altcineva va mai fascina atit de mult publicul“, a declarat si Piers Morgan, editorul din acea epoca de la „Daily Mirror“.

Desi comemorarea printesei este in centrul efervescentei mediatice, Marea Britanie pregateste o ceremonie mai degraba discreta, noteaza agentia France Presse, citata de NewsIn: o singura ceremonie oficiala este prevazuta pe 31 august, la cererea printilor William si Harry, care se va desfasura la capela Wellington Barracks in prezenta a circa 500 de invitati. La slujba, transmisa in direct de televiziunea publica britanica BBC, vor asista regina Elisabeta, printul consort Philip, William, Harry si Charles, dar si artisti precum Elton John, care a compus in memoria Dianei piesa „A Candle in the Wind“, fotograful Mario Testino, cineastul Richard Attenborough, primul-ministru britanic Gordon Brown si predecesorii sai Tony Blair si John Major.

Dupa ce provocase un soc anuntindu-si prezenta la ceremonia de la capela Wellington Barracks, Camilla a renuntat. „Acceptasem si voiam sa-i sustin, totusi, dupa ce m-am gindit mai mult, cred ca prezenta mea ar putea distrage atentia de la scopul acestei ceremonii“, a declarat ducesa de Cornwall. Pentru numerosi britanici, relatia printului Charles cu Camilla Parker Bowles, prietena si amanta fidela de 30 de ani, a fost cauza esecului casniciei lor si a nefericirii Dianei. Oficializarea relatiei sale cu Camilla, in 1999, l-a facut pe Charles sa infrunte nemultumirea adinca a publicului, ca si casatoria lor din aprilie 2005. Ironizata de presa, amanta de 50 de ani este vazuta in continuare de multi drept o femeie care distruge casnicii. Treptat insa, oamenii si-au dat seama ca ea nu este „rottweilerul“ descris de Diana, ci o „persoana prietenoasa, simpla si lipsita de ambitie“, povesteste Penny Junor, biograf al printului de Wales, care a tinut sa mentioneze, totusi, ca „situatia a fost acceptata, dar nu cu toata inima“. „Exista oameni care nu o vor accepta niciodata pe Camilla, oameni pentru care Diana era pur si simplu o sfinta. Acestia nu se vor converti niciodata“, sustine biograful lui Charles.

Mohamed al-Fayed, tatal iubitului Dianei, Dodi, mort in acelasi accident, nu a fost invitat. De altfel, milionarul continua sa sustina, la zece ani de la acest accident, ca este „sigur“ ca Diana si fiul sau au fost asasinati de serviciile secrete britanice cu acordul printului Philip, pentru a impiedica o eventuala casatorie intre ei. El va cere, in schimb, persoanelor care se vor afla vineri in complexul sau comercial din centrul Londrei, Harrod's, sa tina zece minute de reculegere.

Tot pentru aceasta comemorare, domeniul Althorp, resedinta familiei Spencer, unde se afla mormintul printesei, va fi deschis gratuit publicului. La Londra, National Portrait Gallery a deschis o expozitie consacrata celei care a fost cea mai fotografiata femeie din lume: Diana - printesa cu tinute sic, Diana - mama si sotie, dar si militanta pentru cauze umanitare. O expozitie audiovizuala a fost organizata la palatul Kensington, unde a locuit printesa, nu departe de fintina-monument ridicata in Hyde Park in memoria sa.

15 carti au aparut anul acesta cu aceasta ocazie. Azi, grupul editorial ALL va lansa si in Romania un volum despre Lady Di, scris de majordomul sau, Paul Burrell. Cartea „Diana, asa cum a fost“ aduce imagini nepublicate pina acum, alaturi de fotografii rare ale bijuteriilor printesei de Wales. De altfel, suvenirele cu efigia printesei au vinzari, in prezent, de 40 de milioane de euro, fata de 145 de milioane, cit insumau in 1998. Locurile de pelerinaj continua sa fie in atentia turistilor: fintina inaugurata in iulie 2004 are peste un milion de vizitatori anual, palatul Kensington, unde printesa a locuit timp de 15 ani, este cautat de 300.000 de oameni in fiecare an, ca si domeniul Althorp, resedinta stramoseasca a familiei Spencer, unde aceasta a fost ingropata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.