Liderii siiti, sunniti si kurzi din Irak au semnat un angajament de relansare a procesului de reconciliere nationala, acord primit cu optimism de americani.
Potrivit presedintelui irakian Jalal Talabani, partile au acceptat sa rezolve problemele-cheie care le divizeaza, au acceptat reducerea restrictiilor ce-i privesc pe membrii partidului Baas al fostului dictator Saddam Hussein, organizarea de alegeri regionale si sprijinirea fortelor de securitate pentru a pune capat violentelor din tara.

Efortul de iesire din criza politica intervine dupa o serie de presiuni ale autoritatilor americane, cu doua saptamini inainte de prezentarea unui raport despre situatia din Irak, realizat de ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, si de comandantul fortelor coalitiei din Irak, generalul David Petraeus. Premierul siit Nuri al-Maliki, presedintele kurd Talabani, vicepresedintele sunnit Tarek al-Hashemi, vicepresedintele siit Adel Abdel Mehdi si presedintele regiunii autonome Kurdistanul irakian, Massud Barzani, au aparut impreuna la televizor la finalul intrevederii. Cei cinci lideri au acceptat o lege a reconcilierii, „pentru a garanta justitia si transparenta pentru toti“, se arata intr-un comunicat al presedintiei. Legea urmeaza sa fie votata de Parlament si va inlocui legea „debaasificarii“, adoptata in 2003, la initiativa Washingtonului. Aceasta va permite fostilor membri ai partidului Baas sa ocupe posturi inalte in armata si in institutii publice. Reabilitarea lor a fost ceruta de blocul politic sunnit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.