Marea Moarta, care separa Israelul de Iordania, este pe moarte.

Specialistii spun ca in 40 de ani va disparea complet.

Cum poate fi salvata aceasta minune geologica - cea mai sarata acumulare de apa din lume aflata in punctul cel mai de jos al pamantului?

Banca Mondiala si-a pus aceasta problema si a inceput o serie de consultari publice cu scopul de a gasi un plan de salvare - de pilda sa se aduca apa tocmai din Marea Rosie aflata la 200 de kilometri distanta.

In acest loc ar fi trebuit sa fie apa pana la brau. in schimb te poti plimba pe un camp sarat, tot cea a mai ramas dupa ce marea s-a evaporat.

Profesorul Nathan Paldor de la Institutul pentru stiintele Pamantului din Ierusalim spune ca marea a scazut cu 20 de metri in ultimii 20 de ani.

"Marea a scazut din cauza consumarii izvoarelor de apa dulce care alimentau Marea Moarta din raul Iordan. Apa e folosita de Israel, Iordania si de Siria ca apa de baut si in agricultura", spune profesorul Paldor.

Merav Ayalon a trait pe malurile Marii Moarte intreaga sa viata.

Apa scade vazand cu ochii iar el spune ca e si trist si furios in acelasi timp.

"Sunt trist pentru ca vad cum dispare peisajul copilariei mele si sunt furios pentru ca toate astea se intampla din cauza oamenilor", spune Merav Ayalon.

E clar atunci ca Marea Moarta trebuie salvata.

Aducerea apei de la Marea Rosie

Banca Mondiala a initiat o serie de consultari pentru a gasi o solutie.

Intr-un hotel de langa Ierusalim s-au adunat mai multe persoane pentru a reflecta asupra unui plan concret: sa se aduca apa tocmai din Marea Rosie aflata la 200 de kilometri departare.

Raphael Benvenisti e un fost consilier guvernamental pe care il entuziasmeaza aceasta perspectiva.

"Singura solutie pentru a salva Marea Moarta e sa aducem tot apa de mare. E nevoie de opt milioane de metri cubi de apa anual ca sa mentinem nivelul actual. Ca atare, e nevoie de o conducta" spune domnul Benvenisti.

Ecologistii nu sunt de acord cu acest plan

Ei spun ca ar fi un experiment periculos si costisitor.

Gidon Bromberg de la "Prietenii Pamantului" spune ca Israelul si Iordania ar trebui sa constientizeze pericolul si sa actioneze in consecinta.

"Traim in desert. Nu ar trebui sa crestem banane si avocado si mango ca sa le exportam apoi in Europa sau in Zona Golfului. Pai ce facem noi? Practic ne exportam apa. Solutiile la probleme complexe sunt complexe la randul lor. si-atunci ar trebui ca raul Iordan sa fie reabilitat cu toate consecintele care decurg din asta."

De pe muntele Masada privelistea e extraordinara: malurile albe si apele azurii ale Marii Moarte cu dealurile Iradaniei conturate in fundal.

Un peisaj cu radacini adanci in istorie, un peisaj care se schimba cu repeziciune.

Un canal sapat de la Marea Rosie nu va face decat sa il schimbe inca o data.

Dar fara o actiune in forta acest peisaj milenar nu poate avea decat un viitor sumbru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.