Dupa tiparul intilnit deja in Georgia si Ucraina, presedintele pro-rus al Kirgizstanului, Askar Akaiev, a primit ieri sprijinul diplomatic al Rusiei.

aMoscova si-a exprimat ieri ingrijorarea cu privire la evenimentele din Kirgizstan, pe care le-a calificat drept dezordine provocata de elemente extremiste. Asaltul celor citeva mii de manifestanti nemultumiti de rezultatele alegerilor s-a concretizat prin preluarea controlului total asupra a doua orase si numirea unor guvernatori "populari". Ieri, capitala Biskek se pregatea, la rindul ei, de proteste.

Pozitia Moscovei a coincis cu cea adoptata de presedintia kirghiza, care a calificat protestele drept "lovitura de stat" si a arestat cel putin doi lideri ai opozitiei. Presedintele Akaiev a promis o verificare a rezultatelor scrutinului, dar Comisia Electorala a anuntat ca neregulile minore inregistrate pun sub semnul intrebarii doar trei sau patru fotolii din cele 75 ale Parlamentului. Luni seara, pe fondul violentelor din sudul fostei republici sovietice, reprezentantul UE Javier Solana a cerut reprezentantilor puterii si opozitiei sa se aseze la masa tratativelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.