Silvio Berlusconi a lansat cele mai virulente critici de pana acum la adresa Pactului de Stabilitate, considerat principalul motiv al aprecierii excesive a euro

Silvio Berlusconi, premierul italian, a lansat o serie de critici virulente la adresa Pactului de Stabilitate, afirmand ca acesta trebuie reformat daca se doreste o crestere economica sustinuta in zona euro, relateaza Reuters. Intr-un articol destul de dur aparut in cotidianul Il Foglio, Berlusconi a reiterat amenintarile privind retragerea cabinetului sau in cazul in care aliatii din coalitie refuza sa-i sustina planurile de reducere a fiscalitatii, in 2005. Berlusconi a declarat ca reducerea taxelor si impozitelor este necesara pentru revigorarea economiei, dar a subliniat ca aprecierea euro cantareste, de asemenea, destul de greu.

Astfel, premierul italian a facut un apel la adresa partenerilor din Uniunea Europeana in sensul revizuirii Tratatului de la Maastricht, ce sta la baza Pactului de Stabilitate. "Introducerea monedei unice europene a produs rezultatul invers celui pentru care a fost creat euro - o economie asfixiata si o crestere economica slaba, sub povara unor constrangeri stupide", nota Berlusconi in articolul publicat de Il Foglio.

"In Europa se resimte o dorinta extrem de puternica de revizuire a constrangerilor rigide din Tratatul de la Maastricht, acesti factori perversi care au crescut valoarea monedei noastre peste nivelul necesar si au penalizat artificial competitivitatea industriilor noastre si a serviciilor", a adaugat premierul italian. Silvio Berlusconi a atacat, in numeroase randuri, Pactul de Stabilitate, dar comentariile citate de Il Foglio sunt, de departe, cele mai virulente de pana acum. Lucrand "pe doua fronturi", Berlusconi este hotarat sa relaxeze constrangerile privind cheltuielile de stat si, in acelasi timp, sa introduca reducerile de taxe promise. Suporterii premierului italian considera ca acest "tandem" de masuri va impulsiona economia si va recastiga alegatorii deziluzionati de cei trei ani de crestere economica slaba.

Unii aliati din coalitie sunt, insa, reticenti in a sustine planul de relaxare fiscala, temandu-se ca reducerea cu aproape sase miliarde de euro a taxelor va impovara prea mult bugetul Italiei. O alta temere a aliatilor este ca aceste reduceri vor genera limitarea cheltuielilor de stat, ceea ce va nemultumi alegatorii. In articolul publicat de cotidianul Il Foglio, Berlusconi nota ca a gasit "acoperirea" necesara pentru reforma fiscala si ca nu va accepta alte intarzieri in implementarea ei. "Daca taxele vor fi reduse intr-un mod vizibil si consistent, atunci drumul nostru va putea fi continuat.

Daca nu, italienii ar trebui sa fie consultati pentru a-si putea decide propriul destin", a precizat Silvio Berlusconi, subliniind ca va organiza alegeri daca va fi cazul. Saptamana trecuta, premierul a avertizat ca va merge mai departe, in cadrul alegerilor preliminare, doar alaturi de aliatii care ii sustin planul de relaxare fiscala. O eventuala destramare a coalitiei ar afecta grav partidele care vor ramane in afara grupului lui Berlusconi. Principalul obstacol in calea implementarii planului fiscal al lui Berlusconi este partidul de centru UDC, care ar prefera ca banii disponibili sa fie cheltuiti pentru educatie si investitii in loc de sustinerea relaxarii fiscale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.