Maratonul electoral american a debutat cu un asa-numit tur de incalzire al republicanilor din statul Iowa, castigat de candidatul Mitt Romney, cotat cu sansa a 4-a pentru investitura, in timp ce Tommy Thompson, fost guvernator de Wisconsin, s-a retras din cursa. In total, in cursa prezidentiala din SUA s-au inscris 6 democrati, creditati cu 57 la suta din intentiile de vot, si 13 republicani, creditati cu 43 la suta.

Principalii favoriti in tabara democrata sunt senatoarea de New York, Hillary Clinton (36,7 la suta), Barrack Obama (21,3 la suta) si fostul candidat la presedintie John Edwards (13,3 la suta). Alti candidati sunt senatorul Joe Bidden (2,8 de suta), Bill Richardson (4,1 la suta) Dennis Kucinich (1,1 la suta) si fostul vicepresedinte Al Gore, care insa a confirmat ca nu va mai candida (4,1 la suta).
De partea cealalta, cei mai bine cotati republicani sunt fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani (29,2 la suta), senatorul John McCain (15, 2 la suta), fostul senator si actor Fred Thompson (15,2 la suta), Mitt Romney (11,8 la suta), fostul speaker al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich (6,9 la suta ). Alti candidati republicani sunt Mike Huckabee (1,7 la suta), Sam Brownback (1 la suta), Ron Paul (1,1 la suta) si Tommy Thompson (1 la suta), care insa a decis sa se retraga.

La scrutinul din Iowa nu au participat, insa, primii trei favoriti la investitura republicana, fapt ce i-a prilejuit fostului guvernator de Massachusetts, mormonul in varsta de 60 de ani Mitt Romney, sa se impuna in fata omologului sau din Arkansas, Mick Huckabee si a senatorului conservator si anti-imigratie Sam Brownback.

Acest asa-numit “vot de paie - straw poll” din Iowa are o valoare mai mult simbolica, dar el a marcat, practic, inceputul bataliei electorale americane, care va fi cea mai lunga si mai costisitoare din istoria Statelor Unite. Lucrurile cu adevarat “serioase” vor incepe in ianuarie, cu primarele din Iowa, Nevada, New Hampshire, Wyoming, Carolina de Sud si Florida, culminand cu asa-numita “super-marti” din 5 februarie, cand se vor organiza alegeri primare in 23 de state.

In cadrul unui “vot de paie” voteza numai edilii celor doua mari partide americane, in timp ce la primare sunt chemati la scrutin toti alegatorii cu drept de vot si cu carnet de membru de partid. De asemenea, edilii care voteaza la “straw-poll” trebuie sa plateasca o taxa de 35 de dolari, care de regula este onorata chiar de candidati, arata cotidianul american “The NewYork Times”.

Pentru obtinerea investiturii, candidatii trebuie sa castige jumatate din numarul de electori ai statelor, la fel ca la scrutinul prezidential propriu-zis, care are loc odata la fiecare patru ani, in luna noiembrie.

Posibile situatii inedite

Invingatorul din Iowa, Mitt Romney este un prosper om de afaceri, mormon, foarte religios si, in cazul in care ar fi ales, ar deveni primul membru al comunitatii sale care accede in functia suprema. Daca in cursa democrata ar invinge Berrack Obama, el ar fi primul afro-american cu sanse reale de a ajunge la Casa Alba.

Daca, insa, investiturile celor doua partide ar reveni actualilor favoriti, Hillary Clinton si Rudy Giuliani, atunci ar avea loc o “finala catolica”, in care favorita la functia suprema ar fi o femeie.
Presedintia Statelor Unite a fost exercitata intotdeauna de un barbat alb anglo-saxon protestant (WASP), singura exceptie fiind catolicul irlandez John Fitzgerald Kennedy, care s-a impus “la fotografie” in 1960, in fata lui Richard Nixon.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.