Planurile pentru stabilizarea tarii nu dau rezultatele asteptate pe teren

Un studiu dat publicitatii la Washington apreciaza ca retragerea trupelor americane din Irak va deveni o solutie din ce in ce mai tentanta daca violentele nu se vor diminua in urmatoarea perioada. Raportul, finantat de Pentagon, pune sub semnul intrebarii si strategia guvernului american pentru stabilizarea Irakului.

Presiunea politica in Statele Unite pentru retragerea trupelor ar putea deveni imposibil de contracarat, daca violentele care fac zilnic zeci de morti nu vor scadea pana la sfarsitul verii, mentioneaza un studiu al prestigiosului centru de cercetare RAND Corporation, finantat de aviatia americana. Olga Oliker, principalul autor al raportului intitulat "Optiuni pentru Irak: o reexaminare", afirma ca nivelul actual al violentei din Irak arata ca strategia constand in trimiterea de intariri nu este eficienta.

Datele publicate de RAND Corporation contrazic rapoartele recente ale armatei americane, care sustin ca trimiterea de intariri militare in Irak, de la inceputul anului, a contribuit la reducerea violentei. De altfel, cifrele compilate de trei ministere irakiene arata ca numarul mortilor in randul civililor a ajuns la 1.652 in luna iulie, cu o treime mai mult decat in iunie si putin mai mult decat in februarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.