In Iran, vanzarea de organe nu numai ca este legala dar este si incurajata de catre Guvern.

Statul iranian contribuie cu subventii pentru bunul mers al comertului cu organe. Consecinta acestei politici de stat este ca mii de oameni, barbati sau femei, recurg la vanzarea de organe pentru a face fata cheltuielilor cotidiene. Acesti oameni decid asadar sa se prezinte la una dintre cele 137 de agentii specializate din tara, informeaza Le Figaro, in editia de astazi.

Rinichiul este cel mai des vandut organ. Agentiile specializate intervin pentru a pune in legatura donatorii cu clientii care necesita organele. Conditiile eligibile pentru donarea organelor sunt simple si clare: donatorul trebuie sa aiba intre 23 si 34 de ani si trebuie sa fi facut un set de analize medicale inainte de a dona respectivul organ.

Mehrad, un somer in varsta de 23 de ani spera sa primeasca un pret bun pe rinichiul sau. In orice caz, el stie ca nu va primi mai mult de 2 milioane de riali ( moneda nationala iraniana) din partea celui care va primi rinichiul sau si cel mult, o subventie de 1 milion de riali din partea statului. In total, Mehrad va castiga 3 milioane de riali ceea ce inseamna aproximativ 240 de euro. Aceasta suma reprezinta jumatate din castigul anual al unui muncitor din Iran. Mehrad spera asadar sa-si dubleze castigul pe jumatate de an prin donarea rinichiului sau.

In ultimii ani, donatorii s-au tot inmultit si ca efect al ofertei mari, pretul organelor a scazut. Aceasta tendinta a pietei nu ii impiedica insa atat pe donatori cat si pe cei care beneficieaza de pe urma donatiei sa negocieze pretul final chiar si de pe masa de operatie.

Medicii ii consilieaza cateodata pe donatori: „ Grupa ta sanguina este A+, precum a 70% dintre donatori. Daca ai fi avut o grupa de sange mai rara, rinichiul tau ar fi valorat mai mult.”

Cea care are nevoie de rinichiul lui Mehrad se numeste Shiva. Are 27 de ani si a trecut deja printr-un transplant insa rinichiul pe care il cumparase a cedat dupa doi ani, inainte ca tatal ei sa termine de platit ratele pentru acel organ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.