La o zi dupa repatrierea exploratorilor rusi de la Polul Nord, Rusia revine in regiune pentru executarea unor aplicatii militare. Mai mult, unele zvonuri afirma ca planurile Moscovei in zona ar include si construirea unei asezari subacvatice.
Aviatia strategica a Rusiei a intrat, ieri, in faza activa a unor exercitii militare ce prevad survolarea Polului Nord si a efectuat teste de lansare cu rachete de croaziera, a declarat un purtator de cuvant al Fortelor Aeriene ruse, transmite Mediafax. "In prezent, patru avioane Tu-160 (Blackjack), 12 bombardiere strategice Tu-95 (Bear-H), 14 bombardiere Tu-22 (Backfire-C) si patru avioane de realimentare Il-78 (Midas) se afla in aer. Azi si maine acestea vor simula raiduri de bombardament si peste zece lansari de racheta la poligonul Pemboi de langa Vorkuta si vor survola Polul Nord si Oceanele Atlantic si Pacific", a declarat Aleksandr Drobisevski. Operatiunile militare au loc la doar o zi dupa ce exploratorii rusi la Polul Nord au revenit in Rusia, fiind primiti ca niste eroi pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Temerarii condusi de vicepresedintele Dumei de Stat, Artur Chilingarov, au sustinut, ieri, o conferinta de presa, in cadrul careia si-au anuntat intentia de a reveni in regiune la sfarsitul acestui an. "Rusia isi va consolida pozitia in Oceanul Arctic", a declarat Chilingarov, citat de Reuters, precizand ca, dupa toate probabilitatile, noua misiune de explorare va avea loc in noiembrie. Parlamentarul a declarat, la intoarcere, ca este mandru de faptul ca steagul Rusiei a ajuns pe fundul Oceanului Arctic, chiar in dreptul Polului Nord Geografic, respingand criticile la adresa expeditiei pe care a condus-o. "Arcticul a fost dintotdeauna al Rusiei si va ramane al Rusiei", a precizat Chilingarov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.