Suparati ca britanicii ii lasa balta in Irak si ca efectivele acestora au scazut de la 40.000 (in momentul invadarii Irakului, in martie 2003) la 5.500 (in prezent, dar in curs de retragere totala pana in 2008), americanii trimit tot mai multe mesaje in care isi critica aliatii.

„Britanicii au fost, de fapt, invinsi in sud”, a declarat sursa citata de Washington Post, in timp ce presa britanica citeaza ingrijorarile unor oficiali americani fata de consecintele retragerii. in plan militar, americanii se trezesc ca drumul catre Kuweit (principala baza logistica) ramane descoperit si va trebui sa fie pazit, fie cu agenti de securitate civili, fie prin deplasarea unor contingente din alte zone ale Irakului, unde ar fi trebuit sa combata insurgenta. in plan politic, consecintele sunt si mai grave.

Nu numai ca, atunci cand si principalul aliat al SUA se retrage, chiar si cei mai mari sustinatori ai razboiului devin convinsi ca „lucrurile merg rau”, dar aparenta stabilitate din sudul irakian este aruncata in aer.