Un jurnalist irakian care lucra pentru Associated Press este dat disparut de mai mult de o saptamana in Irak, iar familia si martori oculari sustin ca a fost rapit de indivizi inarmati, a anuntat marti agentia americana de presa, transmite AFP.

Talal Mohammed, in varsta de 40 de ani, redactor si fotoreporter pentru AP de la sfarsitul anului 2006, a disparut din 28 iulie, in timp ce venea de la Baqubaa la Bagdad, potrivit familiei, care sustine ca jurnalistul a fost rapit de indivizi inarmati, care aveau fetele acoperite.

Jurnalistul se afla intr-o masina, impreuna cu un prieten. Ei au fost opriti la un baraj ridicat intr-o zona situata la nord de Bagdad si considerata un bastion al insurectiei sunnite, potrivit familiei.

Rudele lui Talal Mohammed au spus ca au aflat despre rapire de la prietenul care il insotea si care ulterior a fost pus in libertate. Acesta, care a solicitat sa nu-i fie facut public numele, a relatat ca indivizii inarmati i-au dus intr-o ferma pentru a-i interoga. El sustine ca a fost inchis intr-o alta camera decat jurnalistul, dar a spus ca auzea cand Talal Mohammed era interogat si batut, informeaza NewsIn.

AP nu se poate pronunta daca rapirea are legatura cu faptul ca Talal Mohammed era angajat al unei agentii de presa americane.

Potrivit agentiei Reuters, AP a precizat ca nu a facut publica mai devreme informatia despre rapirea jurnalistului, pentru ca in tot acest timp a fost in contact cu autoritatile militare americane din regiune, in speranta ca Mohammed va fi gasit.

Mohammed este casatorit si are copii.

Jurnalistii irakieni care lucreaza pentru presa locala si internationala sunt adesea tinta insurgentilor.
Potrivit unui raport al organizatiei Reporters sans Frontieres (RSF), datand de la inceputul anului, cel putin 65 de jurnalisti si angajati din media au fost ucisi in 2006 in Irak, iar 20 de ziaristi au fost rapiti, ceea ce a facut ca anul trecut sa fie cel mai sangeros pentru presa de la invadarea acestei tari, in 2003. Majoritatea victimelor ziaristi au fost irakieni.

Cinci angajati ai AP au fost ucisi in Irak, dintre care trei incepand din decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.