Membrii noului parlament al Turciei au depus juramantul in cadrul sedintei de constituire in urma alegerilor din 22 iulie.

Pentru prima oara dupa 16 ani minoritatea kurda va avea reprezentare parlamentara, in scrutinul din 22 iulie fiind alesi 21 de deputati pro-kurzi, care vor avea posibilitatea de a forma un grup parlamentar.

Ultima data cand au fost alesi, mai multi deputati kurzi au fost judecati si condamnati la inchisoare, deoarece au depus juramantul in limba kurda.In ultima vreme s-au intensificat ciocnirile dintre armata si separatistii kurzi din PKK, intr-un conflict inceput in 1983 si care a costat viata a peste 30000 de persoane.

Deputatii kurzi nou alesi spun acum ca vor sa foloseasca parlamentul ca un for de dialog, dar partidul nationalist MHP, care are si el reprezentare parlamentara dupa o pauza de opt ani, declara ca nu doreste sa colaboreze cu un partid care refuza sa denunte teroristii.Ceea ce nu l-a impiedicat pe liderul MHP, Devlet Bahceli, sa dea mana cu cei doi lideri kurzi, Ahmet Turk si Aysel Tugluk.

Alegeri prezidentiale

Partidul Societatii Democratice (DTP), caruia ii apartin majoritatea deputatilor kurzi, refuza sa considere PKK un grup terorist, desi membrii sai sunt foarte grijulii in a evita orice declaratie care i-ar putea supune acuzatiilor de separatism.Noul parlament va fi dominat, ca si precedentul, de Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, pro-islamic), care detine peste 60% din mandatele de deputat.Primul test il vor constitui alegerile prezidentiale care incep peste 10 zile.

Ministrul de externe, Abdullah Gul, a lasat sa se inteleaga ca va candida din nou, in pofida opozitiei din partea armatei si a liderilor laici care il considera un islamist mascat.In luna mai, el nu a putut fi ales din lipsa cvorumului de doua treimi, din cauza boicotului opozitiei, ceea ce a dus la convocarea alegerilor anticipate.De data aceasta, nationalistii de la MHP au afirmat ca nu vor boicota votul, ceea ce ar permite AKP, condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, sa aleaga un candidat din al treilea tur de scrutin, cand e necesara doar majoritatea absoluta.Dar liderul MHP, Devlet Bahceli, spera sa poata convinge partidul de guivernamant sa prezinte un candidat mai consensual decat Abdullah Gul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.