Familia lui Terri Schiavo poate cere justitiei federale reluarea alimentarii artificiale a femeii aflate de 15 ani in moarte cerebrala.

Noua "lege Schiavo" a fost adoptata de Congresul american, cu o majoritate zdrobitoare de 203 voturi contra 58, si semnata de presedintele George W. Bush in procedura de urgenta, chiar in timpul noptii.
"In cazurile in care exista indoieli, societatea si legile ar trebui sa acorde prioritate mentinerii in viata", a argumentat presedintele. "Cu siguranta, o persoana neputincioasa trebuie sa beneficieze cel putin de protectia pe care o au criminalii condamnati la moarte", a spus si guvernatorul Floridei, fratele presedintelui, Jeb Bush, care a mai dispus o data realimentarea lui Teri, in 2003.

Parintii lui Terri au facut uz imediat de dreptul lor, depunand ieri la un tribunal din Tampa, statul Florida, cererea de reluare a alimentarii bolnavei. Timpul preseaza, fiindca Schiavo ramasese de vineri fara sonda prin care isi primeste hrana. Aparatul ar fi trebuit reintrodus chiar ieri, inainte ca justitia federala sa se pronunte. "Terri a zambit cand i-am spus ca o sa primeasca in curand micul dejun", a spus tatal pacientei, care a vizitat-o imediat dupa anuntarea deciziei legislative. De cealalta parte, sotul Michael Schiavo a argumentat ca, inainte de a cadea in coma, sotia sa i-ar fi cerut sa n-o lase in stare vegetativa.

Presiuni conservatoare

Analistii vad in adoptarea atat de rapida a legii expresia presiunilor conservatoare si a organizatiilor crestine, precum Christian Coalition si Focus on the Family, asupra Casei Albe. Nu este prima dovada a presiunii acestor cercuri asupra presedintelui, care isi datoreaza realegerea ultraconservatorilor. Acestor cercuri, nemultumite de blocarea dezbaterilor asupra interdictiei casatoriilor homosexuale si a avorturilor, trebuia sa li se dea o satisfactie, noteaza Agentia France Presse.

Starea lui Terry Schiavo, descrisa drept "stare vegetativa persistenta", este doar partial asimilabila mortii cerebrale. Chiar daca nu raspunde la comenzi si nu comunica, pacientul aflat in aceasta stare poate avea reflexe neconditionate, cum ar fi schitarea unui suras sau secretii ale glandelor lacrimale. Potrivit Institutului National de Sanatate, unii pacienti pot ramane zeci de ani in aceasta stare. Desi starea este studiata clinic din 1994, cazul Schiavo este primul care a declansat o disputa publica, din cauza neintelegerii dintre parintii femeii, care au reusit mentinerea ei in starea vegetativa, si sotul care incearca s-o lase sa moara. Istoria medicinei nu a mai cunoscut nici un caz de pacient cu creierul nefunctional tinut in viata atatia ani.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.