Opozitia cere demisia presedintelui Askar Akaiev

Kargazii urmeaza exemplul ucrainenilor si, asa cum titra presa rusa de ieri, dupa "revolutia trandafirilor" din Georgia si "revolutia portocalie" din Ucraina, o "revolutie a lalelelor" este in curs de desfasurare in Kargazstan. In ultimele zile, miscarea de protest la adresa puterii s-a intensificat. "O "revolutie a lalelelor" a inceput in Kargazstan", scria cotidianul Izvestia, explicand ca "opozitia spera sa-l detroneze pe Akaiev inainte de imbobocirea acestor flori".

Spre deosebire de revolutiile pasnice, "de catifea", din Georgia si Ucraina, revolutia "centrasiatica" s-a manifestat deja prin "lupte de strada". Agitatia castiga teren in sudul Kargazstanului, unde opozitia a preluat controlul celui ce-al doilea oras al tarii pentru a cere demisia presedintelui Askar Akaiev. Republica din Asia Centrala este a treia tara ex-sovietica in care au loc miscari de strada dupa un scrutin legislativ marcat de nereguli. Observatorii OSCE au criticat alegerile din februarie si martie, denuntand "cumpararea voturilor", invalidarea candidatilor opozitiei si manipularea presei.

Opozitia nu a obtinut decat sase dintre cele 75 de locuri din Parlament. Ieri, intr-o interventie televizata, seful statului a subliniat ca cel mai important lucru in acest moment este revenirea la calm, evaluarea a ceea ce s-a intamplat si initierea de negocieri cu opozitia. Tot ieri, politistii si reprezentantii puterii au fugit din Os, al doilea oras al tarii, in timp ce aproximativ 1.000 de tineri inarmati cu bate si cocteiluri Molotov au ocupat sediul administratiei regionale si cartierul general al politiei, dand foc portretului presedintelui.

In cursul noptii de duminica spre luni, localitatea vecina Djalal Abad a cazut in mainile opozitiei dupa ciocniri violente cu fortele de ordine. Conform unor surse apropiate fortelor de ordine, patru politisti au fost omorati in bataie. Pentru moment, nu se stie cu certitudine cine conduce aceasta miscare de protest. Potrivit unui diplomat occidental, citat de Reuters, opozitia nu mai are alta optiune decat sa continue actiunea, desi chiar reprezentantii sai se tem ca pierd controlul miscarii de protest. in nordul Kargazstanului, inclusiv in capitala Biskek, domneste calmul, dar presedintele Akaiev a avertizat ca orice incercare de a "copia" revolutia "portocalie" din Ucraina ar putea atrage populatia majoritar musulmana a tarii intr-un razboi civil.

In sudul Kargazstanului traieste o importanta populatie de etnie uzbeca nemultumita de dominatia politica si dezvoltarea economica mai mare a nordului, mentioneaza Reuters. Desi miscarea din Kargazstan se deosebeste de celelalte actiuni din Georgia si Ucraina prin faptul ca deja exista victime, cele trei "revolutii" au multe elemente comune: "acuzatiile la adresa autoritatilor referitoare la falsificarea rezultatelor alegerilor au fost la originea prostestelor", "opozitia face apel la Occident si conteaza pe sprijinul sau" si "Rusia se gaseste, inca o data, angajata in conflict si, din nou, de partea autoritatilor".

"Axa raului. Opozitia karghaza preia puterea in sudul tarii", titreaza cotidianul rus Kommersant, recurgand la un joc de cuvinte bazat pe asemanarea fonetica, in limba rusa, intre numele orasului karghaz Os si cuvantul "os", care inseamna "axa". Este insa "prea curand" pentru a vorbi despre o victorie a opozitiei pentru ca, spre deosebire de Georgia si Ucraina, unde capitalele au sustinut opozitia, capitala Kargazstanului, Biskek, este "o fortareata a puterii" kargaze.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.