Comisarul european pentru afaceri interne, Franco Frattini, pledeaza intr-un interviu publicat ieri de EUobserver pentru infiintarea unei functii de procuror general european, care sa initieze si sa desfasoare anchete privind crimele transfrontaliere, informeaza NewsIn.

"Sunt convins ca Europa va avea propriul sau procuror general in viitor", a declarat comisarul european.
Frattini crede ca existenta unui procuror general unic la nivel european "s-ar putea dovedi utila" in domenii importante pentru UE, precum infractiunile financiare, fraude si contrafacere la nivel european.
Pozitia comisarului nu pare sa aiba, totusi, ecou in unele capitale europene, in conditiile in care orice masura de acest gen ar presupune armonizarea definirii infractiunilor si introducerea unui cod penal european.

"Inteleg perfect ca nou vom avea niciodata un cod penal european", a raspuns Frattini rezervelor europenilor, dar a adaugat ca este nevoie de o armonizare a definirii unor infractiuni precum activitatile teroriste si traficul de copii.

Declaratiile comisarului Frattini vin cu doua luni inainte de a formula oficial propunerea de a elabora o strategie in doi pasi pentru a conferi mai multa putere Eurojust. Eurojust este instanta judiciara a UE si este vazuta ca piatra de temelie pentru infiintarea postului de procuror general european.

Mai intai, statele membre vor trebui sa puna la dispozitia Eurojust, al carui sediu este la Haga, informatiile necesare.Comisarul a subliniat necesitatea unui flux normal de informatii dintre capitalele europene spre Haga. Urmatorul pas este adoptarea Tratatului de reformare a Tratatelor, iar Comisia Europena asteapta ca noul set de reguli de functionare a Uniunii sa fie pus la punct si sa intre in vigoare pana la jumatatea anului 2009.

"Dupa ce tratatul va fi adoptat si va intra in vigoare, vom vorbi si despre cum Eurojust va putea avea puterea si responsabilitatea de a initia anchete, nu numai de a le coordona", a explicat Frattini.

In prezent, reteaua formata din procurori generali si judecatori din cele 27 de state membre ajuta statele membre in anchetarea unor crime transfrontaliere precum traficul de arme, droguri si fiinte umane, in combaterea contrafacerii si a pornografiei infantile. Totusi, echipa este foarte dependenta de responsabilitatile pe care le primesc membrii din capitalele care i-au trimis sa ii reprezinte in Eurojust, care sunt foarte variabile in acest moment.

Frattini spera ca noul tratat european sa inlature controlul exclusiv al statelor membre asupra chestiunilor precum justitia si afacerile interne, in favoarea sistemului de vot cu majoritate calificata.
"Voi incerca sa folosesc la maxim prevederile acestuia, chiar daca va intra in vigoare la mijlocul anului 2009", a spus Frattini referindu-se la faptul ca UE va face intre timp eforturi de a-si stabili prioritatile in domeniul justitiei si afacerilor interne.

Planul actual pe cinci ani - cunoscut sub denumirea de Programul de la Haga - va expira in 2009.
"Voi pregati terenul pentru strategia post-Haga pentru a avea un proces de luare a deciziilor mai eficient", a spus Frattini, facand oarecum trimitere la recentul dezacord din UE privind un set minim de drepturi ale suspectilor, care a fost respins de sase state membre.

Mesajul este adresat in special Irlandei si Marii Britanii, care au reusit sa obtina exceptari in acest domeniu in negocierile pentru noul Tratat. Exceptarile constau in posibilitatea de a alege domeniile in care vor sa se conformeze regulilor UE, avand in acelasi timp posibilitatea de a aplica propriile reguli in altele.

"Sper ca Marea Britanie si Irlanda sa opteze de facto pentru multe, daca nu pentru toate ariile din domeniu (al justitiei si afacerilor interne)", a mai spus Frattini.

Comisarul a reamintit ca Londra a aderat la Tratatul de la Prum, acordul prin care statele UE isi confera reciproc accesul automat la bazele de date cu amprentele genetice, amprentele digitate si contraventii rutiere. Potrivit comisarului Frattini, acesta "este un bun exemplu ca declaratiile de principiu pot fi depasite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.